műanyag termékek

2021.07.01. 08:00

Alkalmazkodni kénytelenek

Kereskedőket kérdeztünk: hogyan érinti őket bizonyos műanyag termékek tiltása.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Herceg Gyula 22 éve üzemelteti a Búza téri piacon a Tasak-Szatyor Áruház fantázianévvel ellátott vállalkozását. Ahogy a nevében is benne van, sokféle méretű, színű tasakkal és szatyorral kereskedik, így jogosan aggódhatna a csütörtöktől hatályba lépő rendelkezés miatt.

– A legtöbb áru maradhat. Például a zöldséget, gyümölcsöt, pékárut 15 mikronnál vékonyabb, a zsömlét 7-8 mikron vastagságú nejlonzacskóba helyezve szoktuk megvásárolni, így nem kell drasztikusan alakítani a szokásokon, ha csak valaki ezt nem önszántából akarja meglépni – pontosított a vállalkozó. – Áremelkedésre lehet számítani, hiszen a termékdíjak is változnak, de igyekszünk fokozatosan bevezetni az emeléseket, hogy a vásárlók könnyen tudjanak alkalmazkodni. A bejelentés hatására természetesen megnövekedett a felvásárlás mértéke. Aki nem a vállalkozása miatt akarta nagy tételben beszerezni az árut, hanem csak azért, mert a hír hallatán megijedt, felvilágosítottam, hogy szükségtelen halmozni, annyit érdemes hazavinni, amennyit valóban elhasznál a következő látogatásig. A műanyaggal nincs probléma, sok lehetőség van benne, hatékony, rengeteg embernek munkát ad a mai napig, inkább az a fontos, hogy megtanuljuk jól hasznosítani – tette hozzá.

Kozma Attilánétól, a Búza téri háztartási bolt vezetőjétől megtudtuk, hogy a kivonás előtt álló termékekből – műanyagból készült poharakból, tányérokból fülpálcikából, habdobozból – tartanak a boltban, de nem ez teszi ki a bevételünk nagy részét.

– Mivel a piaccal együtt mi is arra kényszerülünk, hogy ezek helyettesítéséről gondoskodjunk, jól körbe kell majd nézni, hiszen rendkívül magasak az árak, akár egy papírból készült pohár esetében is. Nyilván igyekszünk a vásárlói igénynek megfelelően meghozni a döntést. A bambuszból készült fültisztító pálcikák nem új keletűek, régebb óta megvásárolhatók a háztartási boltban. A tiltás ötletét egyébként nem tartom rossznak, de úgy gondolom sokkal nagyobb környezetkárosító tényezőkkel áll szemben a bolygónk. Nem tudjuk, hogy a kiváltó termékek mennyire lesznek ártalmatlanok, mindenesetre idő kell hozzá, hogy kiforrja magát a változás – mondta kissé bizonytalanul Kozma Attiláné.

Sok zacskót használnak

Vojtkóné Böbe, a miskolci Búza téri piac eladója egyelőre még nem tudja, menynyiben fogja őket érinteni az új kormányrendelet. Azt viszont folyamatosan látja, tapasztalja: az emberek nincsenek hozzászokva, hogy a gyors megoldásként igénybe vett műanyag zacskókat tudatosan, többször használatos vászon- vagy egyéb anyagból készült zsákokra cserélve érkezzenek a piacra.

– A vásárlók mindent szeretnének zacskóba rakni. Nem úgy, mint régen, amikor egy nagy táskába ömlesztették az élelmiszereket, ma már ez nem működik – állapította meg végezetül Böbe.

(A borítóképen: A kosár nem megy ki a divatból, és nem szennyezi a környezetet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában