Munkaerőpiac

2021.07.22. 14:00

Aki dolgozni akar az talál munkát a megyénkben

A munkaerő-kereslet folyamatosan nő, az álláshirdetések száma júniusra elérte a pandémia előtti szintet, és közel duplája a tavalyi év hasonló időszakában tapasztaltnak.

Bacsó István

20210519 Egerszalók fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap A pünkösdi hétvégére készülnek a Heves Megyei szálláshelyek - Egerszalók, Saliris Resort Spa Hotel.

Forrás: MW

Fotó: Huszár Márk

A járvány erőteljesen átrendezte a munkaerőpiacot, sokaknak szűnt meg az állása, ha ideiglenesen is, vagy újszerű módon, például home office-ban kellett dolgozniuk. A járvány harmadik hullámának lecsengésével és a védőoltások számának növekedésével a munkaerőpiac is visszarendeződni látszik a rendes kerékvágásba.

A június végi állapotot nézve a logisztikában, gyártáskarbantartásban, informatikában, az értékesítési és kereskedelmi szektorokban, a mérnöki területeken és a szakmunkásoknál általában dinamikus növekedést mértek 2020. január és 2021. június között. Szintén van erősödés az adminisztratív munkakörökben, a pénzügyi és az ügyfélszolgálati szektorokban, de a korábbi szintekhez képest itt még mínuszban vannak a mutatók.

Álláspiaci szakértők szerint a vendéglátás-idegenforgalom területén nagy a mozgás, tavaly ilyenkor háromszázhuszonnyolc álláshirdetésre lehetett pályázni, most június elején már ezertizenötre. A leggyakoribb pozíció a szakács, felszolgáló, recepciós, pultos és a konyhai kisegítő. Az átmeneti vagy szezonális munkaerőhiány enyhítésében sokat segíthet a vendéglátóhelyeknek és más cégeknek a nyári diákmunkások alkalmazása.

A miskolci és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei aktuális helyzetről Konczné Darai Krisztina, a HRC Group munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég miskolci irodájának régióvezetője elmondta, hogy náluk jellemzően többen keresnek most állást, aminek az is az oka, hogy diákmunkaerő közvetítésével is foglalkoznak, és a nyári szünetben sok fiatal keres alkalmi munkát. A térségben működő cégeknek is jóval több nyitott pozíciójuk van, mint akár két-három hónappal ezelőtt. Minőségellenőri, call centeres, ügyfélszolgálatos állások a legjellemzőbbek, de szakmunkásokat operátori munkára is állandóan keresnek a vállalatok. Mind a munkaadói, mind az álláskeresői oldalon érezhető a felfutás. A diákok kifejezetten keresettek a szezonális munkákra. Ők most válogatni is tudnak a lehetőségek között.

Ismét kínálati piac

A régióvezető szerint újra kínálati piac kezd kialakulni, több a munkavállaló, ezért a vállalkozások is tudnak válogatni a jelentkezők között. Különösen a fizikai munkakörökben. Ezért a cégek egyelőre nem kényszerültek jelentős béremelésekre, jobb ajánlatokra. A magasabban kvalifikált munkavállalóknál inkább jellemző a kedvezőbb ajánlat és a jobb alkupozíció. Ezen a téren változás, hogy fontosak lettek a nem bérjellegű lehetőségek, mint a rugalmas munkaidő, a home office lehetősége. Utóbbi esetében több cég ráeszmélt, hogy bizonyos munkák esetében olcsóbb és hatékonyabb az otthoni munkavégzés, hiszen nem kell akkora irodát bérelni, rezsit fizetni, a „kiszervezett” munka pedig számonkérhetően így is elkészül. A dolgozó pedig a saját környezetében nyugodtabban dolgozik és szervezi meg a napját. A jövő eldönti, hogy mennyire lesznek tartósak vagy elterjedtek ezek a megoldások – mondta Konczné Darai Krisztina

(A borítóképen: A vendéglátásban különösen nagy a kereslet a munkaerőre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában