kánikula

2021.07.10. 13:00

A víz a menő a hőségben

A kánikulában jobban fogy az üdítő is. A péksütemény viszont nem annyira kelendő.

Dózsa Gergely

Fotó: Ádám János

A vörös kód életbe léptetésére volt szükség a héten a nagy meleg miatt.

A hőség a fogyasztási szokásokat is megváltoztatta – ezt mutatta a bevásárlókocsik tartalma.

Még négy liter sem lehet sok

Körképünkből kiderült: jelentősen megnövekedett az ásványvízvásárlás. Minden formájában kelendőbb most ez – van, aki kartonszámra viszi, van, aki csak fél literért tér be – mondta el a Búza téri Coop Szuper vezetője, Dobi Hilda. Ugyanitt az üdítőital is kelendőbb, habár nem olyan nagy mértékben. A boltvezető megfigyelése volt, hogy kevesebb péksüteményt adnak el, tehát a jelek szerint többet iszunk, kevesebbet eszünk.

Miskolc belvárosában találkoztunk azokkal a munkásokkal, akik pénteki, munkakezdés előtti kávéjukat kortyolták. Még a koffeinbevitelre is hatással van a hőség, derült ki a beszélgetésünkből. Most csak fél adagot isznak, annak ellenére, hogy amúgy kávé nélkül nehezen indul a napjuk. A sok víz pártján állnak, és az alkoholt is kerülni igyekeznek, mert annak is van fűtőértéke.

A fiatalok több csoportjával váltottunk szót. Ők hűtött ásványvízzel vették fel a harcot az egyre melegedő idővel. Egyetértettek abban: nagyon fontos naponta legalább másfél liter folyadék.

A nyári melegben is élénk forgalomban dolgozó buszsofőrök arról számoltak be: a kabinjukban mindig tartanak egy nagy palack vizet. Egy hosszabb ideig kitartó piros lámpánál lecsúszik néhány korty. Állásidőben kiszállnak és levegőznek, hiszen sok busz még nem légkondicionált, és ez nem csak az utasokat érinti rosszul.

Érdekes még, hogy habár mindenki fejében megvan a kép, hogy minimum másfél liter vizet kell inni, viszont szinte mindenki mást gondol róla, meddig egészséges ez. Volt, aki két és fél literre esküdött, mástól azt hallottuk: napi négy liter sem árthat. És akadt, aki a másfél litert is sokallotta. Egyszerűen nem fér bele ennyi.

(A borítóképen: Nem tévedés: Miskolcon 42 fokot mutatott az MVK hőmérője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában