egészség

2021.06.09. 14:00

Védjük a bőrünket!

A nagy mennyiségű sugárzás negatívan befolyásolhatja testünk elsődleges védelmi rendszerének állapotát.

Apagyi Beáta

20200727 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Napfürdőzős zsáner a belvárosban. képen: Turcsányi Lejla és Tőkei Evelin

Fotó: Bujdos Tibor

– Napfény hatására a bőrünkben szabad gyökök képződnek, amelyek öregítő hatással bírnak. Az elasztikus kollagénrostjainkat teszik tönkre, így a bőr feszességében is jelentős károkat okoznak, a hidratáltságot is befolyásolják. A párologtatás miatt kiszáradást eredményeznek, emiatt célszerű a fényvédelmet komolyan venni – hangsúlyozta Radnai Katalin Erika kozmetikusmester.

– A fényvédők használata már egészen kicsi kortól ajánlott bőrtípustól függetlenül. Mint tudjuk, van, aki nehezen, van, aki nagyon könnyen lebarnul. Ha nem védekezünk, és intenzív napsugárzásnak tesszük ki a bőrünket, a felhalmozódó sugármennyiség akár a bőrrák kialakulására is hajlamosíthat. Bár a világos bőrűek jobban érintettek, ettől függetlenül mindenkinek védekeznie kell, hogy elkerülhessük a bőr idő előtti megöregedését is – tette hozzá.

– Manapság a nappali arc­krémek már rendelkeznek bizonyos faktorszámú fényvédő hatású összetevőkkel. Aki nem tartózkodik egész nap a szabad ég alatt, annak megfelelő lehet az alacsonyabb faktorszámú, akinek viszont a bőre folyamatos napsütésnek van kitéve, annak magas faktorszámú készítményt kell használnia, többszöri alkalommal. Így van ez akkor is, ha napozunk, vagy ha megmártózunk a vízben, és krémünk nem vízálló. Pigmentfolt, szeplő esetén is nagyobb védelemre van szükség, akár 50 faktoros fényvédőt is alkalmazhat az érintett. Emellett védhetjük még magunkat a sugárzástól széles karimájú kalapokkal, napszemüvegekkel, bőrvédő vitaminokkal. Fontos elkerülni a tűző napon való barnulást, tegyük azt inkább félárnyékban, ne sokkoljuk a bőrünket a hirtelen nagy mennyiségű sugárzással, inkább fokozatosan szoktassuk hozzá – folytatta.

– A fényvédelem a téli időszakban is erősen ajánlott, hiába kevesebbet tartózkodunk a szabadban, mégis oda kell figyelnünk – tette hozzá.

(A borítóképen: A napozás jó D-vitamin-forrás, de nem szabad túlzásba vinni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában