Ingadozó lakosságszám

2021.06.11. 18:30

Sokan választották lakhelyül a kistelepüléseket

A városi miliő helyett sokan választják a környező kistelepülések falusias környezetét.

Szaniszló Bálint

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Borsod-Abaúj-Zemplénben Tiszaújváros alig szorult le a cseppet sem dicsőséges dobogóról, amelyen azok a megyénkbeli települések foglaltak helyet, amelyek a legnagyobb lakosságszám-csökkenést voltak kénytelenek elszenvedni az elmúlt esztendőben. Magasan a legtöbben a megyeszékhelyről, Miskolcról hiányoznak. Kazincbarcika nyerte az ezüstérmet, míg Ózd a bronzot. A negyedik helyezett Tiszaújváros lakossága 363-mal lett kevesebb 2020-ban.

Kiköltözés a városból

Az okok között a természetes fogyás és az elköltözés mellett szerepet játszott a koronavírus-járvány is. Sokan haltak meg a betegségben. Sokan viszont igyekeztek úgy átvészelni a járványidőszakot, hogy a zsúfoltabb városias környezet helyett egy kevésbé forgalmas kistelepülést választottak lakhelyül, ahol egy családi házban és annak udvarán jobban átvészelhető volt a krízisidőszak.

Ilyesmi lehetett az oka annak, hogy két közvetlenül Tiszaújváros mellett lévő, a várossal szinte egybeépült község, Sajóörös és Sajószöged lakossága gyarapodott tavaly 36 fővel, illetve 43 fővel. A 35-ös út mentén lévő Nagycsécs és Muhi is a nyertesek közé tartozik, bár a gyarapodás kisebb mértékű, 8, illetve 4 fő.

A járás többi településén átlagos volt a népességmozgás tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában