jótékonyság

2021.06.27. 18:30

Segítség a szendrői mentőknek

Fontos eszközzel gyarapodott a mentőállomás a támogatóknak köszönhetően.

Horváth Imre

Fotó: Ádám János

Életmentő eszközzel, egy ötmillió forint értékű mellkaskompressziós berendezéssel gazdagodott az Országos Mentőszolgálat szendrői mentőállomása, a berendezést pénteken adták át ünnepélyes keretek között, és egyben megköszönték az adományozók segítségét.

A Lucas 3 nevű eszköz a mellkaskompressziót végzi az újraélesztések során vagy az arra szoruló betegeknél, így mentesítve a mentősöket a feladat kézi elvégzése alól, illetve segítve olyan helyzetekben, amikor lehetetlen a beteghez férni, hogy ezt megfelelően tudják végezni.

Gyűjtést indítottak

– Az Országos Mentőszolgálatnak és a kormányzatnak köszönhetően elindult egy olyan egészségügyi fejlesztés, amelynek eredményeként megújultak az autóink, az eszközparkunk, így ez a berendezés jutott eszembe, ami még segítséget nyújthat a mindennapokban – mondta Knizner Attila állomásvezető mentőtiszt.

Az Országos Mentőszolgálat alapítványa állta a szükséges összeg nagyobb részét, a maradék előteremtéséhez pedig gyűjtést indított, és megkeresett támogatókat, cégeket, önkormányzatokat. Amikor már úgy tűnt, hogy „leül” a gyűjtés, akkor állt az ügy mellé a Rotary Club Miskolc-Tapolca, amely nagyobb összeget is gyűjtött, mint ami az eszközhöz hiányzott, így a maradékból bútorokat és vákuumos sínkészletet vásároltak még a mentőállomásnak.

Megduplázták

Dr. Apáti Pál, a Rotary Club Miskolc-Tapolca elnöke elmondta, örülnek, hogy segíthettek, azt vállalták, hogy a hozzájuk befutott adományokat megduplázzák, így sikerült a gép hiányzó ára mellett még majd másfél millió forintot átadniuk. A gyűjtés nem volt egyszerű, hiszen éppen a pandémiahelyzet alatt történt, ami ellehetetlenítette az emberi kapcsolatokat.

Dr. Kádár Balázs, az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezet igazgatója okleveleket adott át minden támogatónak, aki segítette az eszköz beszerzését. Mint elmondta, az újraélesztés komoly fizikai teljesítményt követel meg a mentősöktől, ebben hatalmas segítség a berendezés, ami az újraélesztés sikerességében is sokat jelent majd.

Életek múlhatnak perceken, eszközökön, így lényeges, hogy jól felszereltek legyenek a mentőszolgálat munkatársai, mondta Riz Gábor országgyűlési képviselő. Éppen ezért volt fontos, hogy az elmúlt években új járműveket, megfelelő eszközöket kapjon az Országos Mentőszolgálat, de az államé mellett a civilek szerepvállalása is fontos, mint ennél az esetnél is.

Szaniszló János, Szendrő város polgármestere hangsúlyozta, a város és az önkormányzat számára is nagyon fontos a mentőállomás munkája, a térségben élők mindig elismerték és tisztelték az itt dolgozókat, és ez ma sincs másképp. Így több más önkormányzat mellett szívesen álltak az ügy mellé.

(A borítóképen: Mentők, adományozók és támogatók a berendezéssel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában