Diploma követelmény

2021.06.06. 07:00

Nyelvtudás nélkül nincs értéke a bizonyítványnak

Van, aki megszabadulna a diplomához szükséges nyelvvizsga-kötelezettségtől.

Apagyi Beáta

20200408 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország A korona vírus miatt eltörlik a nyelvvizsga kötelezettséget a diplomákhoz az idén államvizsgázóknál.

Fotó: Kozma István

Az elmúlt években többször felmerült az ötlet – legutóbb az Állami Számvevőszék (ÁSZ) részéről –, hogy a diplomához szükséges nyelvvizsga-követelményeken célszerű lenne enyhíteni. Az ÁSZ által közzétett, a felsőoktatásról szóló elemzés szerint érdemes lenne megvizsgálni, melyek azok a szakterületek, amelyek idegen nyelv használata nélkül is magas szinten és eredményesen művelhetők. Jelenleg a legtöbb diploma átvételéhez B2 középfokú nyelvvizsga megléte szükséges. Hivatalosan az ezen a szinten lévők képesek könnyed, folyékony társalgást kialakítani az anyanyelvi beszélővel. Világosan és érthetően ki tudják fejezni magukat az ismert témákban, továbbá véleményüket érvekkel és ellen­érvekkel is alá tudják támasztani.

Rozman Kornélia nyelvtanár úgy gondolja, hogy egy B2-es szintű nyelvvizsga a diplomához nem teljesíthetetlen követelmény.

– Körülbelül 12 évig tanulja egy diák addig a nyelvet, ennyi idő pedig bőven elég ahhoz, hogy a szükséges tudást megszerezze. A legnagyobb problémát én abban látom, hogy általában a diploma megszerzése előtt álló diákok az utolsó pillanatban kapnak észhez. Sok esetben az utolsó évre hagyják a nyelvvizsga teljesítését, ami az egyéb követelmények miatt nehézkessé válhat – állapította meg Rozman Kornélia.

Nem enyhítene

Kolléganője Kovács Andrea a témában így nyilatkozott: – Meggyőződésem szerint a B2-es szintű nyelvvizsgára abban az esetben van szükség egy diploma mellé, ha a hallgató a munkája során használni fogja a nyelvet. Ellenkező esetben, a nyelvtudást igazoló vizsgabizonyítvány értékét veszti. Ami a B2-től alacsonyabb szintű vizsgákat illeti, olyan alacsony nyelvi szintet tükröz, ami semmilyen munkakörben nem használható, tehát indokolatlan annak előírása.

Gergely egyetemistaként jelenleg angolból C1-es felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik.

– Véleményem szerint a B2 egy banális szint, nem is kell hozzá igazi nyelvtudás. Minimum C1-et kérnék, ha másból nem is legalább a szóbeli részből, hiszen az egyetemi szintű szakirodalmak és jegyzetek jelentős része is idegen nyelvű, a szaknyelv csak ritka esetben magyar. Emiatt én nemcsak diplomát, hanem az egyetemi jelentkezést is C1-hez kötném – jelentette ki határozottan a fiatal fiú. – Tapasztalataim alapján a középiskolai nyelvoktatás szörnyű, ahogy az egyetemi is. Két félév alatt akartak latinra tanítani, amire még a tanár is megmondta: lehetetlen küldetés. Ha valaki eredményesen akar idegen nyelvet tanulni, olvasson könyvet, nézzen filmet felirattal és próbálja kikövetkeztetni a dolgokat. Emellett segíthet az internet és a videójátékok is, a lazításra szánt idő alatt ragadhat ránk a tudás – javasolta Gergely.

(Jelenleg B2 középfokú nyelvvizsga kell a diplomához)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában