karbantartás

2021.06.22. 08:00

Négy nap meleg víz nélkül

Amennyire előny a távfűtés, annyira bosszantó, amikor karbantartás idején melegíteni kell a vizet.

Bacsó István

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Június 22-én, kedden kezdődik Miskolcon a távhőrendszer aktuális nyári karbantartása. A szolgáltató Mihő Kft. ígérete szerint a leállás négynapos lesz, szakaszosan, addig az érintett fogyasztók használati meleg víz nélkül maradnak.

Jelenleg Magyarországon közel 650 ezer a távfűtött lakások száma, a megtermelt távhő 78 százalékát földgázból állítják elő. De egyre nagyobb szerepet kap a geotermikus hőenergia felhasználása is, ami Miskolcon részben már megvalósult, a Mályiban található termálkúttal.

Négy napon át

Az évente szükséges karbantartás a „nemszeretem” kategória: ilyenkor napokra leáll a szolgáltatás, és bár fűtésre már nincs szükség, de az otthonok használati melegvíz-igényét sem tudják kielégíteni. A szolgáltató reméli, hogy a kitűzött négy nap elegendő lesz a munkálatokra.

Miskolcon a nyári karbantartási munkálatok miatt az alábbi területeken és időpontokban szünetel a melegvíz-szolgáltatás: Avas és belváros városrészben június 22-én 0 órától várhatóan június 25-én 24 óráig. Bulgárföld városrészben a nyári karbantartás ideje alatt csak rövid idejű szolgáltatási szünet várható, melyről külön tájékoztatják az érintett lakókat. A városrészeket érintő karbantartási időpontokon kívül egyes hőközpontoknál vagy kisebb ellátási területen néhány órás szolgáltatási szünettel járó karbantartás lehetséges.

Hűvösebb vízben

A közelmúltban megnyitott Ellipsum fürdőkomplexum is a környezetbarát távhőellátást választotta, ezért náluk is szünetel a melegvíz-szolgáltatás: a medencék vízhőmérséklete alacsonyabb lesz, de minden szolgáltatásuk zavartalanul működik ebben a néhány napban is.

Más városokban is

Tudakozódásunk alapján a megye más városaiban is lesznek karbantartási munkálatok, amelyek kisebb-nagyobb leállásokkal járnak majd. Sárospatakon a Patakhő Kft. mintegy ezer lakást és több tucat intézményt lát el távhővel. Gulybán László ügyvezető szerint náluk nagy leállás nem lesz, folyamatosan tartják karban a rendszert. Ózdon, Tiszaújvárosban és más településeken, ahol van távhőszolgáltatás, a későbbiekben lesznek munkálatok, amelyekről minden esetben előre értesítik az érintett lakosságot.

(A borítóképen: Pár napig hideg víz folyik majd a csapokból Miskolcon a távhős lakásokban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában