hajléktalanság

2021.06.29. 20:00

Mindenkit befogadnak

Nem csak a téli mínuszok, de a nyári hőség is veszélyt jelenthet a hajléktalanokra.

Hegyi Erika

Hajléktalan padon alszik

Forrás: MW

Fotó: AS

. Az elmúlt héten vörös kód volt érvényben, ami többek között azt is jelenti, hogy minden szociális intézménynek fogadni kell a bajba jutott, fedél nélkül élő embereket. Az előrejelzések szerint a következő napokban is magasra kúszik a hőmérő higanyszála, így a kiszolgáltatott emberek könnyen veszélybe kerülhetnek.

A hajléktalanokat ellátó intézmények felkészültek erre. Duberné Dunaveczki Évától, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete Hajléktalanokat Gondozó Központjának intézményvezetőjétől megtudtuk, a hőség miatt már az elmúlt héten meghozták a szükséges intézkedéseket. Újra 24 órássá tették a szolgáltatásaikat, tehát az éjjeli menedékhely is a nap 24 órájában működik.

– Azt szeretnénk ezzel elérni, hogy a gondozottak lehetőség szerint ne hagyják el az intézményt, és a bent tartózkodás előtt minél több helyiséget tudjanak igénybe venni a zsúfoltság elkerülése érdekében. Minden fürdőt használhatnak, tehát napközben is felfrissíthetik magukat. Folyamatosan biztosítjuk számukra a folyadékpótlást, és étkezhetnek is az intézményben. Jelenleg 330 hajléktalan embert látunk el, de biztosítottunk további 15 férőhelyet azok számára, akik a hőség miatt az intézményben szeretnék tölteni a forró napokat – sorolta az intézményvezető.

Minden rászoruló

Jelezte: nappal a hőség ellenére többen kimennek a városba, olyankor láthatjuk őket az utcákon, de este visszatérnek a központba. Akiket a nagy hőségben is melegen öltözve, nagy szatyor ruhával látunk, ők valószínűleg azok a hajléktalanok, akik nem veszik igénybe az intézményi szolgáltatást, hétvégi telkeken, egyéb félreeső helyeken húzzák meg magukat. Ezen a nyáron még nem került veszélybe egyetlen hajléktalan ember sem a kánikula miatt, hangsúlyozta az intézményvezető. Ugyanis igyekeznek hűvösbe húzódni, és a közkutakat is megtalálják. A kemény mínuszok sokkal nagyobb veszélyt jelentenek rájuk, mint a nyári meleg.

Duberné Dunaveczki Éva felhívta a figyelmet: nemcsak a hajléktalan emberek kaphatnak segítséget intézményükben, hanem minden olyan rászoruló, akinek szüksége van hűvös helyre, folyadékra vagy élelmiszerre.

– Az intézményünkben ugyan nincs klíma, de százéves épületről van szó, vastag falakkal, hűvös helyiségekkel – tette hozzá. Ózdon az Átmeneti Szállás részlegvezetőjétől, Jene Andrástól azt tudtuk meg, hogy ők is életbe léptették a rendkívüli időjárásra vonatkozó intézkedéseket. Minden intézményegységükbe ventilátorokat állítottak be, és vizet biztosítanak minden beérkező embernek. Tájékoztatót is tartottak, ahol beszéltek a nyári öltözködésről, az alkoholfogyasztás veszélyeiről és a folyadékpótlás fontosságáról. Kérték, figyeljenek egymásra is, ne hagyjanak senkit egyedül, főleg, ha alkoholt fogyasztottak, inkább csoportosan mozogjanak a városban.

Ózdon is 24 órán keresztül vehetik igénybe az emberek a szolgáltatást. Amikor bezár a nappali melegedő (most inkább hűsölő), már nyit is az éjjeli menedékhely.

Megyénkben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolci Regionális Diszpécserszolgálatát lehet hívni, ha bajba jutott embert látunk. A telefonszám 46/530-268.

(A borítóképen: Ezen a nyáron még nem került veszélybe egyetlen hajléktalan ember sem a kánikula miatt (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában