felújítás

2021.06.21. 13:00

Megújult és igazi zarándokhely lett a borsi Rákóczi-kastély

Magyarország és Szlovákia jó viszonyát szolgálhatja a nagyságos fejedelem megújult szülőháza.

Bódisz Attila

Forrás: ÉM

Két köztársasági elnök jelenlétében adták át II. Rákóczi Ferenc teljesen megújult szülőházát szombaton a szlovákiai Borsiban. A várkastély felújítására a magyar kormány összesen hárommilliárd forintot megközelítő összeget biztosított. Az átadási ünnepségen dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója bevezetőjében elmondta: Ivan Gasparovic akkori szlovák, valamint Áder János magyar államfő 2013-ban állapodott meg az épület felújításáról, ahol 1676. március 27-én megszületett II. Rákóczi Ferenc. A hosszú folyamat végére tudnak most pontot tenni a megszépült épület átadásával. Hozzátette: a közeli Bodrog-partra rövidesen egy kerékpáros és vízi turisztikai bázis is épül még.

Közös történelmünk

A szlovák köztársasági elnök, Zuzana Caputová beszédében felidézte a két nép több évszázados közös történelmét, amelyet egy ország lakóiként éltek át megemlítve azokat a történelmi személyiségeket, akik mindannyiuk sorsát meghatározták, köztük a Rákóczi-családot. Hozzátette: ma a két ország az európai közösség tagja és reményét fejezte ki, hogy a borsi kastélyban is számtalan olyan programot szerveznek majd, amelyek erősítik az egymás közötti jó viszonyt. A magyar államfő, Áder János kifejtette: egy hely szellemét emberi sorsok, tettek határozzák meg. Elismerően szólt arról, hogy Borsiban voltak, akik akkor is tovább őrizték a Rákócziak szellemi hagyatékát, amikor az ikonikus épület nehezebb korszakát élte. Kiemelte: szlovákok és magyarok együtt alkottak újjá valamit, ami rég megérdemelte volna a gondoskodást. A borsi Rákóczi-várkastély 2018-tól kezdődően három ütemben újult meg. Az eredeti épületrészben kapott helyet az interaktív kiállítás, a három fejedelmi lakosztály, az irodák és egy nagy konferencia­terem. A kastélyépülethez később hozzáépített szárnyban alakították ki a 13 szobás szállodai részt és a főleg magyaros ételeket kínáló éttermet és a konyhát.

Turisztikai vonzerő

Dr. Hörcsik Richárd Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője, a beruházást felügyelő II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet igazgatótanácsának tagja az Északnak elmondta: a polgári magyar kormány már a kétezres évek elején felismerte a hely történelmi jelentőségét, akkori is magyar forrásból újították fel a tetőt megmentve ezzel a fénykorát a 17. században élő épületegyüttest a további pusztulástól. A mostani beruházás pedig nemcsak olyan zarándokhellyé teszi a magyar függetlenségi és szabadságharcok talán legismertebb alakjának szülőházát, ahová mindenkinek egyszer el kell látogatnia, de illeszkedik a magyarországi kastély- és várprogramhoz is. Megemlítette, hogy Abaújban és Zemplénben található sárospataki, a boldogkői, a regéci és füzéri vár, valamint a füzérradványi kastély mellett borsi is komoly turisztikai vonz­erővé válhat – fogalmazott. Hozzátette: a Bodrog-parti kikötő tervezett megépítése a két fontos Rákóczi-fészek, a sárospataki vár, valamint a borsi várkastély folyami turisztikai összekötését teszi lehetővé, és épül még egy játszótér is gyerekeknek. Az építési munkákat a számos történelmi épület – például a sárospataki vár, a bélyi kastély és a Sárospataki Református Kollégium – felújításában részt vevő sárospataki Épszer Zrt. Végezte el.

Négyszáz köbméter fa

Kocsi László elnök-igazgató érdeklődésünkre elmondta: első ütemben a több mint 1100 négyzetméter alapterületű épület 2500 négyzetméternyi tetőszerkezetét újították fel, majd második ütemben maga az épület rendbetétele következett, míg az utolsó szakaszban az udvart és a környezetet alakították ki. A munkálatok során 400 köbméter faanyagot, 50 tonna acélterméket és 200 köbméter betont használtak fel. Mindezek mellett összesen 33 kilométer gyenge- és erős­áramú kábelt helyeztek el a falakban.

(A borítóképen: Ma már teljes pompájában várja a látogatókat a borsi kastély)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában