sztrádaépítés

2021.06.27. 07:00

Más lesz az élet az M30-assal

A polgármesterek örülnek a sztrádának, szabadulnának már a településeken áthaladó kamionforgalomtól.

Hegyi Erika

20210621 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Az M30 autópálya Miskolcot elkerülő szakasza

Fotó: Vajda János

Javában folyik az M30-as gyorsforgalmi út építése. A Miskolcot Tornyosnémetivel összekötő, közel 60 kilométeres szakasz több mint kétharmada már elkészült. A tervezett átadás 2021. októberje, így aktuális a kérdés: az út mentén fekvő települések mit profitálhatnak majd a beruházásból. Azzal minden polgármester egyetért, hogy a gyors és biztonságos közlekedés mindenképpen komoly hozadéka lesz az autópályának.

Most veszélyes

Szikszó polgármesterétől, Sváb Antaltól megtudtuk, jelenleg napi 4 ezer kamion halad keresztül a városon. Ez a közvetlenül a 3-as út mellett fekvő házakra és intézményekre hatalmas terhet ró, ezért óriási könnyebbséget jelent majd, ha átadják az autópályát. Jelenleg gyalogosan is elég nehéz és veszélyes átjutni a 3-as úton a város egyik részéből a másikba, pedig erre nap mint nap szükség van, mivel az iskolák a keleti oldalon találhatók, az óvoda pedig a nyugatin.

– A gyorsforgalmi út másik nagy előnye lesz, hogy Szikszótól alig egy kilométerre lehet felhajtani az autópályára, így aki a fővárosba utazik, a jövőben végig autópályán közlekedhet. A 3-as út forgalmának csökkenése miatt pedig gyorsabb lesz az eljutás Miskolcra is. Erre szükség is van, hiszen sokan járnak dolgozni és tanulni a megyeszékhelyre, reggelente jókora a torlódás az erre vezető szakaszon – jelezte a polgármester.

Mint mondta, azért lesznek vesztesei is az új útnak, a két lehajtó között fekvő üzletek, vendéglátók, egyéb szolgáltatók. Most az átutazók gyakran megállnak bevásárolni vagy fagyizni a kisebb településeken, de a jövőben a sztrádáról nemigen hajtanak majd le. Sváb Antal véleménye szerint a kamionok az autópályát választják majd, hiszen a fuvarozócégeknek az idő pénz, és inkább kifizetik majd az autópályadíjat, hogy az áru hamarabb célba érjen.

– Akinek a Miskolc–Kassa vonalon lesz dolga, nemigen közlekedik majd a 3-as úton – tette hozzá a polgármester.

Terelés

Becse Csaba, Hidasnémeti polgármestere is a gyorsaságot emelte ki az M30-as legfőbb erényeként. Mint fogalmazott, jelenleg másfél óra az út Miskolcig, hiszen sok kistelepülésen kell áthaladni, van, ahol közlekedési lámpa is megakasztja a forgalmat, de ha átadják az M30-ast, akkor ez az idő fél órára csökken. A 3-as úton hatalmas a kamionforgalom, ami rendkívül balesetveszélyes. A korszerű útnak gazdasági haszna is lehet, hiszen a gyors eljutás a befektetőket is vonzza majd, jegyezte meg.

– A következő négy hónap azonban nehéz lesz a számunkra. Az építkezések miatt ugyanis Tornyosnémeti, Hidasnémeti és Garadna településekre terelik a 3-as út forgalmát. Nem tudom például, hogyan férnek majd el nálunk a kamionok, mivel egy kis átmérőjű körforgalmunk van a településünk központjában – tette hozzá a polgármester.

Lehetőségek

Encs számára óriási lehetőséget jelenthet gazdaságilag és társadalmilag is az autópálya megépítése, jelentette ki Mikola Gergely, a város polgármestere.

Hozzátette: bár történtek már megkeresések befektetők részéről az elmúlt időszakban, mégis úgy gondolja, hogy kevésbé van esélyük komolyabb ipari tevékenység idevonzására Miskolc és Kassa vonzereje miatt. Amiben lehetőséget lát, hogy 20-20 percre csökken a távolság a két nagyvárostól, ezáltal rövid időn belül az agglomerációs hatások növelhetik a beköltözők számát.

– Encs térségi szinten magas színvonalú szolgáltatásokkal, infrastruktúrával rendelkezik, ezek folyamatos erősítésével bízom benne, hogy sok előnyét ki tudjuk majd használni az autópálya építésének, és segít kompenzálni a negatívumait, hiszen azok is vannak. Visszavonhatatlan hiba, hogy az autópálya egyedülálló módon kettévágja a településünket. A nem megfelelően megtervezett zajvédelem és légszennyezés elleni intézkedésekkel kapcsolatosan van előrelépés, a helyi országgyűlési képviselőnkkel, valamint több érintett településsel közösen sikerült elérni, hogy az autópálya-építéstől függetlenül, utólag mobil zajvédő falat és több ezer méter hosszú véderdőt alakítsanak ki, amit már be is jelentettek. Sajnos van olyan lehajtója az autópályának, amely néhány lakó kertje végében halad, és ez kiküszöbölhetetlen problémát jelent számunkra. Ezektől függetlenül várjuk az út átadását, hiszen a környező utakon mérséklődni fog a kamionforgalom. Közlekedésbiztonsági szempontból előrelépés az új autópálya, és új stratégiával készülünk a befektetők idevonzásához, az agglomerációba költözők megszólításához – fogalmazott ­Mikola Gergely.

(A borítóképen: Egyes szakaszai már elkészültek az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakaszának)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában