nemzeti emlékpark

2021.06.23. 15:00

Középkori hangulat a muhi emlékparkban

A tatárjárás legnagyobb magyarországi ütközetének helyén nemzeti emlékparkot alakítottak ki.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

A középkori magyar állam az 1241-es muhi csatában szenvedte el egyik legsúlyosabb vereségét. A Batu kán vezette sereg megsemmisítő csapást mért IV. Béla hadaira. A Trauig menekülő magyar király a mongolok kivonulását követően újjáépítette a kifosztott országot. A rövid, ám pusztító mongol uralom tatárjárás néven vált a nemzeti emlékezet részévé. A muhi csata emlékhelyén a nemzeti emlékhelyek napján – idén ez június 20-a volt – megelevenedett a múlt.

Gyerekeknek és idősebbeknek

A nemzeti emlékhelyek napján Muhi határában minden korosztály megtalálhatta a maga számára érdekes tevékenységet. A gyermekfoglalkoztató sátor egész napos programokkal várta a kicsiket.

Az idősebbek páros fegyvergyakorlatokat tekinthettek meg a templomos lovagokkal. Volt tatár lovas felderítő és templomos gyalogság összecsapása és lovasbemutató is, és régizenei koncert az Esztenás együttessel.

A program egy középkori lovagi tábor képét idéző színtéren jött létre. A látogató az állomásokat végigjárva játékos ízelítőt kapott a tatárjárás korára vonatkozó lovagi-katonai ismeretekből. A program összeállítása során törekedtek arra, hogy az érdeklődők a korosztályuknak megfelelő játékok segítségével nyerjenek bepillantást a régmúlt idők emberének mindennapjaiba.

A látogatók betekinthettek a régészek munkájába, összemérhették tudásukat táblajátékokban, megostromolhattak egy általuk tervezett és épített kockavárat az eredetihez mindenben hasonlító, működőképes ostromgépmakettekkel.

(A borítóképen: Harcban egy középkori vitézzel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában