a legjobbak között

2021.06.11. 17:30

Javított pozícióján a Miskolci Egyetem a nemzetközi rangsorban

A világ 1300 legjobbja között szerepel a campus a QS Quacquarelli Symonds nemzetközi rangsorában.

Méhes László

20201030 Miskolc A Miskolci Egyetem épületei és kollégiumi épületek. Fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország

Forrás: ÉM/Illusztráció

Fotó: Vajda János

Mint arról már röviden beszámoltunk, a világ felsőoktatási intézményeit monitorozó londoni székhelyű QS Quacquarelli Symonds rangsorában előrébb lépett a Miskolci Egyetem. Az intézmény nemzetközi megítélésének javulását az oktatói és a kutatói által publikált közleményekre való hivatkozások számának emelkedésével, valamint a külföldi hallgatók arányának növekedésével érdemelte ki.

A QS Quacquarelli Symonds évről évre átfogó képet ad a globális felsőoktatási szektorról. Elemzéseik célja, hogy az intézmények oktatási teljesítményének bemutatásával támogassák a fiatalok és a szakemberek karrierépítését és nemzetközi mobilitását, hogy a tehetséges emberek még hatékonyabban tudják kihasználni képességeiket a világ bármely pontján.

Százezernél is több közül

A QS idei nemzetközi kiválósági rangsorát, amelyben a Miskolci Egyetem először tavaly szerepelt, június 8-án hozták nyilvánosságra. A világ százezernél is több felsőoktatási intézménye közül 1300 egyetemet tartottak érdemesnek a rangsorban való szerepeltetésre. Közéjük most is bekerült a miskolci intézmény, amely az előző évhez képest összességében 5 százalékpontot lépett előre a listán. Az egyik legnagyobb sikert azzal érték el, hogy a 2014–2019-es időszakhoz képest a 2015–2020-as években 53 százalékkal növekedett az egyetem oktatói és kutatói által publikált közleményekre kapott független hivatkozások száma a Scopus nemzetközi tudományos adatbank adatai szerint, amit elemzéseiben a QS is használ. A másik kimagasló eredményt a nemzetközi hallgatók arányának növekedése hozta el az elmúlt évben a miskolci campusnak, ami az adott kategóriára kapható QS-pontok 51 százalékos növekedéséhez vezetett.

– A világ felsőoktatási intézményei közül az első 1500 közé bekerülni nemcsak presztízs­értékűen járul hozzá a Miskolci Egyetem megítéléséhez, hanem lehetőséget kínál arra, hogy nemzetközi kapcsolati hálója erőteljesebben tudjon növekedni – fogalmazott az eredményre reagálva Horváth Zita, az egyetem rektora az Észak-Magyarországnak. A nemzetközi felsőoktatási térben Miskolc ennek köszönhetően az országhatáron kívül is markánsabban láthatóvá válik. Ennek egyrészt lehet a hallgatói létszámot növelő hatása, de ennél is fontosabb az a lehetőség, amit a külföldi egyetemekkel közösen kialakított képzések, közös pályázatok jelenthetnek a jövőben, vagy akár az, hogy könnyebben tudnak oktatóként az egyetemre invitálni neves külföldi professzorokat – hangsúlyozta.

Meglátása szerint a nemzetközi rangsor eredményei a más országban élő hallgatók számára iránymutatást adnak, segíthetik őket a választásban. A külföldi diákok számának emelése pedig tudatos stratégiája a Miskolci Egyetemnek. Jelenleg is mintegy 500 külföldi diák tanul itt, akik több mint húsz országból érkeztek.

Nemzetközi stratégia

A Miskolci Egyetem intézményfejlesztési terveihez kötődően jelenleg is dolgoznak a campus nemzetközi stratégiájának kialakításán. Ennek részleteiről szólva Horváth Zita elmondta: kiemelt témaként kezelik a publikációk számának emelését, a külföldi professzorok felkérését, az oktatók és a hallgatók mobilitásának erősítését. Nemzetközi bizottságot alakítottak, amelyben minden kar képviselteti magát. Kialakítottak ugyanakkor egy ösztönzőrendszert is, amely külön is támogatja azokat az oktatókat, akik publikációs tevékenységükkel hozzájárulnak az egyetem sikereihez.

Az egyetem nemzetközi konferenciák szervezésével, külföldi előadók meghívásával is igyekszik tenni azért, hogy rajta maradjon a nemzetközi ranglistán. Jobb pozíciót elérni azonban hosszú évek szívós és kitartó munkájával lehet – jelezte a rektor. Ezt az alapítványi működés többek között azzal segíti, hogy egyszerűbbé teszi a külföldi szaktekintélyek foglalkoztatását, de lehetőséget ad egy világos teljesítményértékelési rendszer kialakítására is: 2022-től jobban honorálják majd azokat, aki nagyobb mértékben járulnak hozzá az egyetem tudományos-oktatási eredményességéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában