pályázat

2021.06.01. 15:30

Iskolafejlesztés Pálházán közel 360 millió forintból

Az iskola, amelyben egyszer minden hegyközi gyerek megfordul.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Teljesen megújult tornateremmel gazdagodott a pálházi Hegyközi Általános Iskola. Emellett nyílászárókat cseréltek a főépületen, megújult több terem, és oktatást segítő eszközöket is vásárolhattak. Minderre az a közel 360 millió forintos pályázat nyújtott lehetőséget, amelyet a fenntartó Sárospataki Tankerületi Központ nyert el a fejlesztésre.

Az átadási ünnepségen Szebeni Endre polgármester elmondta: régóta vártak erre a beruházásra, amelynek során egy 35 éve épült tornatermet „váltottak le”. Ezenkívül nagy szükség volt az infrastrukturális fejlesztésekre is az iskolában. Emlékeztetett rá, hogy Pálháza térségi szerepet lát el a zempléni Hegyközben. Céljuk az, hogy a kisváros egy jól élhető település legyen. Ennek eléréséhez jó úton haladnak, de sok még a teendő is – közölte a polgármester. Hozzátette: ebben a folyamatban kiemelkedő szerepe van egy jól felszerelt és jól működő általános iskolának. Kiemelte: az iskola szomszédságában jelenleg zajlik az óvoda felújítása, a későbbiekben pedig egy tanuszodást is szeretne építeni a város, amennyiben sikerül rá pályázati támogatást szerezni – ismertette.

Fejlesztések kívül-belül

Horváth Zoltán az intézmény vezetője a fejlesztés tartalmáról arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a beruházás alapkövét tavaly áprilisban tették le, az akkori járványügyi helyzethez igazodva nagyon szűk körben. Örömét fejezte ki, hogy az átadás már az iskola közössége és az előkészítésben-kivitelezésben résztvevők jelenlétében zajlik le.

A fejlesztés hasznát 14 hegyközi település diákjai látják majd – Horváth Zoltán

Hozzáfűzte: a fejlesztés hasznát 14 hegyközi település diákjai látják majd, hiszen felső tagozat már csak náluk működik a térségben. A beruházást ismertetve kifejtette: a tornaterem teljesen megújult, gyakorlatilag egy teljesen új csarnok áll a régi helyén. Mindezeken túl modernizálták a központi fűtést és új gázkazánt helyeztek üzembe. A második emelet, valamint a bejárat új nyílászárókat kapott, és minden tanteremben lehetőséget teremtettek a kézmosásra, ami a járvány időszakát tekintve kiemelten fontos – jelentette ki az intézményvezető. Ezenkívül több helyiségben festettek, burkoltak a szakemberek, és kapott az iskola tantermi eszközöket, bútorokat, berendezési tárgyakat is. Tanulói kísérleti eszközöket tudtak vásárolni a rendelkezésre álló összegből, és beszereztek új interaktív paneleket is.

Horváth Zoltán hangsúlyozta: most már minden termüket sikerült felszerelni interaktív táblával vagy panellel, amit felkészült pedagógusaik használnak is az oktatási folyamatban. Az új tornacsarnokba elválasztó panel került, ennek köszönhetően a mindennapos testnevelés követelményeinek is meg tudnak felelni, szintén kiváló körülményeket alakítottak ki a táncoktatáshoz – sorolta az intézményvezető. Hozzátette: a százszázalékos támogatottságú pályázat keretében kültéri padokat is elhelyezhettek az udvaron, a fenntartó tankerület pedig saját költségvetéséből új játszóteret alakított ki a gyerekek számára.

A jövőépítés útja

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a jövőépítés egyetlen útja az oktatás fejlesztésén alapul. A kormány célja az, hogy például a pálházi gyerekek is ugyanolyan körülmények között sajátíthassák el a tudást, mint budapesti kortársaik – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a szlovák–magyar határhoz közeli hegyközi iskolában szlovák nyelvtanítás is folyik, ez nagyban elősegíti a szomszédos területeken egymás megértését, elfogadását. Mint mondta, ez azért is fontos, mert sok szlovák állampolgár vásárolt ingatlant a térségben az utóbbi években. A honatya köszönetet mondott a pedagógusoknak és a diákoknak azért a helytállásért, amit a járvány miatt bevezetett online oktatás során tanúsítottak.

A gyerekekről szól

Donkó József, a Sárospataki Tankerületi Központ igazgatója köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a beruházás sikeréhez. Később lapunknak elmondta azt is, hogy minden egyes fejlesztésük a gyerekekről szól, az ő érdekeiket szem előtt tartva alakítják ki a pályázati prioritásokat is. Különösen fontos ez egy olyan intézmény esetében, mint a pálházi, ahol nemcsak a helyi gyerekek tanulnak, hanem a környékbeli fiatalok tudásbázisa is. Több térségi településen ugyanis az alacsony létszámadatok miatt régóta nem működik iskola – közölte az igazgató. Hozzátette: mindig figyelmet fordítanak arra is, hogy az európai támogatások mellett saját forrásból is hozzájáruljanak az adott intézmény körülményeinek javításához. Ezek révén általában szilárd burkolatú pályákat alakítanak ki, vagy – mint például Pálházán is – játszóteret építenek.

(A borítóképen: Szebeni Endre, Hörcsik Richárd, Donkó József és Horváth Zoltán az átadási ünnepségen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában