új konyha

2021.06.15. 13:30

Intézményi menza nyílik Szendrőn

Épületbejárás keretében mutatták be a Szendrői Református Általános Iskola és Óvoda új konyháját.

Detzky Anna

Kókainé Béres Marianna iskola igazgató, Benke András lelkipásztor és Riz Gábor, a térség országgyûlési képviselõje, a nyugat-borsodi térség szakképzési rendszerének és helyi munkaerõ-gazdálkodási rendszere együttmûködésének fejlesztéséért felelõs miniszteri biztosa (b-j)

Fotó: Vajda János

A modern kor elvárásainak megfelelő konyhát és multifunkcionális termet alakítottak ki a Szendrői Református Általános Iskola és Óvodában, amelyet június 14-én, hétfőn ünnepélyes keretek között mutattak be.

Az épületbejárást és állófogadást áhítat előzte meg a szendrői református templomban.

A támogatás harmadából

„Európai uniós támogatással, 455 millió forintból valósult meg a beruházás, amelyhez egy tornaterem is hozzátartozik. Ennek kialakítása még folyamatban van, augusztusban tudjuk majd átadni – mondta Benke András református lelkész a fenntartó Szendrői Református Egyházközség képviseletében. – Most az új konyhát mutattuk be, amire a támogatás egyharmadát fordítottuk. Mindez komoly mérföldkő intézményünk életében, ezért hálaadó áhítattal kezdtük a ceremóniát. Az épületfejlesztéshez eszközbeszerezés is tartozik, amely a 21. századnak megfelelő háztartási gépeket, sav- és rozsdamentes edényeket és evőeszközöket egyaránt magában foglal. A mosogatógépünk például képes akár 90 másodperc alatt tisztára mosni az edényt.”

Ülésteremmé bővíthető

Fokozatosan, nyár végén indulhat majd be a saját konyha. „Jelenleg minden hozzánk járó gyermek az intézményben ebédel, ezért nagy szükségünk volt már erre a helyiségre. Egyelőre még csak tálalást végzünk, mert nincs működési engedélyünk, amit reményeink szerint szintén augusztusban fogunk megkapni.”

A bölcsisek az elsők

„Először a bölcsődés csoportjainknak szeretnénk főzni, aztán az ügyeletet tartó óvodába járó gyermekeknek. Szeptembertől pedig már teljes létszámban, 306 fő részére. A megfelelő végzettséggel rendelkező, konyhai munkatársak képzése is már folyamatban van.

Bízunk benne, hogy az ételekhez helybéli termékeket tudunk majd használni, amelyeket helyi termelőktől vásárolhatunk meg. A konyha különlegessége, hogy multifunkcionális teremmé bővíthető, ahol konferenciákat, tantestületi üléseket és más rendezvényeket is lehet tartani. Ide egy érintőképernyős, kivetítővel rendelkező, multifunkciós táblát szereztünk be” – sorolta a református lelkipásztor.

(A borítóképen: Kókainé Béres Marianna iskolaigazgató, Benke András lelkipásztor és Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában