emléktábla

2021.06.17. 15:00

Hősöknek állítottak emléket Kurityánban

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára is lerótta tiszteletét a helyi katona emléke előtt.

Detzky Anna

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára

Fotó: Vajda János

A második világháború idején hősi halált halt Kalocsai Józsefnek, Kurityán szülöttjének emléktábláját avatták fel és koszorúzták meg szerdán a településen. Az eseményen Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára mondott beszédet – írja az MTI.

„A nemzeti múltunkra, egykori hőseinkre való emlékezés fontos feladatunk, hiszen tudjuk, egy nemzet csak erős alapokra építheti sikeres jövőjét” – hangsúlyozta Németh Szilárd. „Az elesett magyar hősök méltó emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe. A Magyar Arany Vitézségi Érem a II. világháborúban elérhető legmagasabb presztízsű legénységi kitüntetés volt, amelyet 1939-ben alapítottak. Jelenlegi ismereteink szerint az 1945-ig állományban volt, hozzávetőlegesen egymillió magyar katona közül mindössze negyven főnek adományozták. Közéjük tartozott a kurityáni születésű Kalocsai József is. 1945 után, a kommunizmus évtizedeiben azonban elmaradt a hősöknek kijáró tiszteletadás és megemlékezés. 2001-ben az országgyűlés leszögezte, hogy fontos kötelességünk, hogy tisztelettel adózzunk azok emléke előtt, akik a vérüket ontották, vagy életüket kockáztatták Magyarországért. Majd megalkotta a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt. ”

Ezt követően a II. világháborús hős életrajzát ismertette röviden az államtitkár.

„1913. szeptember 13-án született Kalocsai József, akit eredetileg Klinga vezetéknévvel anyakönyveztek. Részt vett az erdélyi bevonulásban, majd 1941. január 1-jén hivatásos őrmesterré léptették elő. 1941. június 30-án a 2. gépkocsizó lövészzászlóalj 2. századának állományában mint szakaszparancsnok kivonult a keleti hadműveleti területre. 1942. augusztus 13-án, a Korotojak-Potudany melletti harcokban aknatalálat következtében halt meg. Kolbino településen a templomkertben kialakított hősi temetőben helyezték végső nyugalomra. Sorozatos hőstetteinek és önfeláldozó magatartásának elismeréseként halála után, mint a Magyar Királyi Honvédség huszonharmadik tagjának, 1942. december 7-én Magyar Arany Vitézségi Érmet adományoztak” – hangzott el.

Máig hiteles példa

„Magyarország Kormánya és a Honvédelmi Minisztérium elkötelezett a katonahősök emlékének méltó megőrzése iránt. Ehhez szükség van olyan közösségekre, mint amilyen az Önöké” – mondta az államtitkár.

„Legyenek büszkék Kurityán község szülöttjére, és ápolják továbbra is híven Kalocsai József emlékét, mert régi igazság, hogy csak őseink tegnapi példáiból születhetnek meg a holnap hősei! Akkor lehet jövőnk itt a Kárpát-medencében és Európában, ha tudjuk, kik vagyunk, honnan jöttünk.”

(A borítóképen: Németh Szilárd emlékezett Kurityán hősére)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában