beruházás

2021.06.11. 17:15

Folytatódik a tokaji Kopasz-hegyet körbefutó kerékpárút építése

A NIF Zrt. beruházásában tovább épül Tokaj kerékpáros hálózata. A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék több települését is érintő útvonal összesen mintegy 19 km hosszú lesz, jelenleg egy 6,7 kilométeres szakasszal bővítik a részben elkészült hálózatot.

Fotó: Ádám János

A kerékpáros kör első ütemének kiépítésével a Kopasz-hegy körüli kerékpárút összekapcsolódik majd a Nyíregyházára vezető közel 30 kilométeres szakasszal, így 49 kilométernyi egybefüggő útvonal áll majd a kerékpárral túrázók rendelkezésére.

Az útvonal a Tokaj belterületén jelenleg is meglévő kerékpárút városi szakaszának, a Mosolygó József utcai gyalogátkelőig történő kapacitásbővítésével kezdődik. Tokajon a Tokaji-Tisza-hídtól a Fesztiválkatlanig tart az új kerékpáros útvonal. A Fesztiválkatlan és a Lebuj Étterem közötti szakasz egy külön projekt keretén belül, TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) forrásból valósul meg Tokaj Város Önkormányzat beruházásában.

A kerékpáros útvonal kivitelezése 2021 júniusában lőszermentesítési és terület előkészítési munkákkal indul Tokaj, Tarcal és Bodrogkeresztúr közigazgatási területén.

A projekt pénteki indulásának sajtótájékoztatóján Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta: „Számunkra a klíma és természet védelme nemcsak üres jelszó, hanem valódi küldetés. A közlekedés zöldítéséhez nagyban hozzájárulhat a biciklizés térnyerése, amelyet a kormány a kerékpáros hálózat és szolgáltatások folyamatos bővítésével, korszerűsítésével támogat.”

Az eseményen Koncz Zsófia, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületének országgyűlési képviselője, Posta György, Tokaj polgármestere és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese ismertették a komplex beruházás részleteit.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a KE-VÍZ 21 Zrt. és a Zemplénkő Kft. végzi nettó 1,6 milliárd forint értékben.

(A borítókép illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában