Bükki Csillagda

2021.06.02. 14:00

Fekve nézhetik majd a csillagokat a látogatók

A kirándulók izgalommal várják, hogy birtokba vehessék a csodálatos természeti környezetben lévő komplexumot.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Kozma István

Jól halad a Bükki Csillagda építkezése. A Bükki Nemzeti Park munkatársai sajtótájékoztatón ismertették a komplexum nagy ütemben épülő tereinek leendő funkcióit. A kiállítóterek, a planetárium, a virtuálisvalóság-terem és a csillagvizsgáló élmények sokaságával várja a Répáshuta környékére érkezőket. A projekt teljes egészében hazai forrásból valósul meg, egymilliárd forintos beruházással.

Öt éve dédelgetett terv

A Bükki Nemzeti Park feladata, hogy a természeti értékeket védje, óvja és bemutassa. Ezek a föld alatt, a barlangokban kezdődnek a vizeinkkel, folytatódnak a föld felett a növényekkel és állatokkal, a levegőben a madarakkal és a csillagos égbolttal zárulnak – mondta Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. A Csillagda ötletét már öt éve dédelgetik, a projekt előkészítésében fontos szerepet kapott a helyszín kiválasztása. Olyan hely kellett, ahonnan a legjobban, a legkevesebb fényszennyezéssel tudják megmutatni az égboltot a nagyközönségnek – tette hozzá az igazgatónő.

Korábban mészégető boksa volt azon a területen, elhanyagolt, méltatlan állapotban, annak a helyére kerül a Csillagda. Az épületen belül található négy fő elem mellett lesz egy ötödik, külső elem, a bolygótanösvény. Azon túl pedig büfé, valamint játszótér, illetve helyi termékek boltja is helyet kap a Csillagdához kapcsolódóan. A céljuk nemcsak ismeretek átadása, hanem az élményszerzés is. Az európai szinten egyedülálló, turisztikai szempontból is kiemelkedő attrakciók egész napos elfoglaltságot kínálnak majd a család minden tagjának – tudatta Rónai Kálmánné.

Nyár végére elkészülhet

Sok ,,leggel” büszkélkedhetnek majd, hiszen több különleges pontja is lesz a Csillagdának, amelyek közül kiemelt néhányat Novák Richárd, a Bükki Nemzeti Park csoportvezetője, a projekt gondozója. Ilyen a meteoritsimogató vagy a virtuális valóság (VR) szemüveggel végrehajtott űrbéli küldetés. Az épület adottságairól elmondta, hogy a hengeres forma többször is megjelenik, illetve a mészkőburkolat, utalva a hajdani mészégető boksákra. A kiállítótérben a meteoritok mellett elsősorban a Napot szeretnék bemutatni interaktív tartalmakkal.

A nyolcméteres planetárium szerepe főként az, hogy nappal, időjárástól függetlenül is élvezhető legyen a csillagos ég, akár három dimenzióban. A VR-eszközök segítségével egy újabb teremben egyebek mellett űrsétát tehetünk, ahol a lábunk alatt lesz a bolygó – tudatta a csoportvezető. Olyan szobát is kialakítanak, ahol a látogató saját mozgását lemodellezve a Holdon találja magát szkafanderbe beöltözve, amint éppen részt vesz egy Apollo-küldetésben.

A legnagyobb távcső

A csillagvizsgálóban a mozgatható kupola alatt Magyarország legnagyobb távcsöve lesz, valamint egy naptávcső is helyet kap, amellyel nappal is meg lehet figyelni a csillagokat biztonságosan. Szervezett program keretében a tetőteraszon pedig arra is lehetőség lesz, hogy éjszaka, fekve kémlelhessék az érdeklődők az eget.

(A borítóképen: Számtalan különlegesség kap helyet az épületben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában