politika

2021.06.09. 09:00

Elfordult a DK-tól Veres Pál

Miskolc független polgármestere Varga László MSZP-s országgyűlési képviselő mellett kampányol.

20200220 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A magyar közlekedés helyzete az Európai Unióban konferencia a City Hotelben. képen: Veres Pál Miskolc polgármestere

Fotó: Ádám János

A hatpárti, szivárványszínekben pompázó ellenzéki erők a szeptemberre tervezett előválasztás révén remélik kiválasztani azokat a reménybeli képviselőjelölteket, akik jövő tavasszal ringbe szállnak az országgyűlési képviselői mandátumokért. Bár még három hónap hátravan az ominózus előválasztásig, Miskolcon már megkezdődött a kampány: Veres Pál, Miskolc megyei jogú város, magát függetlennek tartó polgármestere az MSZP színeiben induló, a Párbeszéd által is támogatott Varga László mellett tette le a voksát a DK és a Jobbik által preferált Hegedűs Andreával szemben.

Megérlelődött a gondolat

Minden ott kezdődött, hogy az MSZP, vállvetve a Párbeszéddel, néhány hete bejelentette, hogy Varga László lesz a jelöltjük a miskolci 2. számú választókerületben az előválasztáson. Kicsit később a Demokratikus Koalíció előhozakodott ugyanebben a választókerületben Hegedűs Andreával, akihez támogatóként kisvártatva csatlakozott a Jobbik is. Pikantéria, hogy nem sokkal korábban úgy hírlett, Hegedűs Andrea az 1-es választókerületben méreti meg magát, abban, ahol lakik, és ahol önkormányzati képviselősködik is egyben.

Alapos csavart ad a helyzetnek Veres Pál, Miskolc független polgármesterének " target="_blank" rel="noopener noreferrer">múlt hét végi Facebook-bejegyzése, amelyben a magát pártokon felülinek tartó városvezető egyértelműen az MSZP-s Varga László mellett foglal állást.

Mint Veres Pál írja, összefutott a vasárnapi régiségvásáron Varga Lászlóval, és beszélgettek. Ezt követően érlelődött meg benne a gondolat, hogy megosztja a közvéleménnyel a következőket: „Én azt szeretném, ha 2022-től Varga László képviselné Miskolc nyugati részét és a környező településeket, a 2-es választókerület lakóit.” Bejegyzésében kijelentette, hogy „támogatom őt most az előválasztáson, az indulásért zajló megmérettetésen”.

Nem független városvezetők

Deák Dániel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint az őszi előválasztásnak nem lesz igazán tétje, mert addigra háttértárgyalásokon már megállapodnak az ellenzéki pártok a jelöltek személyéről.

„Ez történik most Miskolcon is: a Demokratikus Koalíció, a Jobbik és a Magyar Szocialista Párt között zajlanak az intenzív egyeztetések, háttéralkuk a jelöltek személyéről. Nem csupán miskolci, hanem több más nagyváros esetében is megfigyelhető jelenség: 2019-ben úgy nyerték meg az önkormányzati választást, hogy fennen hirdették, hogy ők függetlenek a pártpolitikától, és semmiképpen sem avatkoznak bele pártpolitikai kérdésekbe. Most sorra buknak ki – mint most Miskolc esetében –, hogy ezek az állítások valótlannak bizonyulnak. A magukat függetlennek tartó városvezetők bizony aktívan részt vesznek ebben az előválasztási folyamatban és a jelöltek megnevezésében.”

Borítékolhatók a válságok

Deák Dániel kijelentette: látszik, hogy ebben a hatpárti egyeztetési folyamatban messze nem egyenlő erőkként vesznek részt a pártok. „Egyértelmű, hogy a legfontosabb kérdésekben a DK a meghatározó, és Gyurcsány Ferenc mint a baloldal vezetője dönt a választásokkal kapcsolatos sarkalatos kérdésekben – mondta a vezető elemző. – Nincs ez másként Miskolcon sem, látszik, hogy a DK van az első helyen, és a közte és a Jobbik közötti egyeztetés dönt arról, kik is lesznek valójában a jelöltek. Itt lehetnek még komoly nézeteltérések. Ez rávilágít az ilyen sokpárti konglomerátumok gyengeségére is, amely egyben előrevetíti, hogy esetlegesen kormányra jutva az ország irányítása is ilyen alapokra helyeződne. Kormányzó erőként borítékolhatóak a politikai válságok.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában