nyár

2021.06.22. 17:30

Egyelőre nem zártak be az iskolák

Sok szülő vette ki a szabadságát a digitális oktatás alatt, most jól jön az iskolai felügyelet.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Bár a tanév az elmúlt héten véget ért, de vannak olyan iskolák, amelyeket június végéig gyermekzsivaj tölt be. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának határozata szerint június 29-éig az általános iskolák kötelesek a diákok felügyeletét megszervezni. Ezekben a napokban az intézmények tarthatnak felzárkóztatást, szakköröket, sportfoglalkozásokat, de akár tehetségfejlesztő foglalkozásokat is. Sok iskolában most zajlanak a napközis Erzsébet- és Csodaszarvas-táborok is, úgyhogy van élet az iskolákban.

Kivették a szabadságot

Például a miskolci Vörös­marty Mihály Katolikus Általános Iskolában, ahol ezekben a napokban olyan gyerekek is vannak, akiknek a szüleik kérték a nyári felügyeletet. Mariscsák István iskolaigazgatótól megtudtuk, 13 ilyen kisdiákjuk van, mindannyian alsósok, az elmúlt héten jött egy ötödikes is. Kora délelőtt az udvaron játszanak, a melegben pedig bent, valamelyik hűvös osztályteremben. A pedagógusok felváltva vigyáznak rájuk, délelőtt és délután. Szerencsére a kicsik még nagyon nyitottak, egykettőre összebarátkoztak.

– Szükség lenne felzárkóztatásra is, de véleményem szerint jobb, ha a gyerekek most pihennek, hiszen ők is elfáradtak a tanév végére. A szülőknek bizony gondot okoz, hogy a digitális oktatás hetei alatt kivették a szabadságukat, ezek a napok most hiányoznak. A nyári szünet hosszú, és ha nincs nagyszülő vagy rokon, aki vigyázhatna a gyerekekre, nehéz megoldani a vakáció heteit – mondta az igazgató.

Hozzátette: ezen a héten Csodaszarvas-táboruk is van, ebben 10 felsős diák vesz részt. Az ő programjaikat pályázati forrás biztosítja.

A Forrói Gárdonyi Géza Általános Iskolában is vidám az élet. Az alsó tagozatosok kétféle napközis táborban vesznek részt, tudtuk meg Nyitrainé Janoczkó Mária iskolaigazgatótól.

Csodaszarvas-táborban

– Az egyik a tankerület által megpályázott Csodaszarvas-tábor. Itt 50 kisdiák a hagyományőrzés és hagyományápolás terén szerezhet új ismereteket. Jövő héten már a felsősöké az iskola, akik szintén Csodaszarvas-táborba jönnek, de a fő téma a sport lesz. Ezen a héten egy kistérségi tábor is várja az alsósokat, összesen 30-at. Ez is tematikus tábor, a gyerekek a Rákóczi család életét, tevékenységét ismerik meg, majd elkirándulnak Sárospatakra, ahol megtekintik a Rákóczi-várat.

Ezen a héten egy kistérségi tábor is várja az alsósokat, összesen 30-at

Nyitrainé Janoczkó Mária

– Olyan gyermekünk azonban nincs, akire a szülők ne tudnának vigyázni a nyári szünet alatt. Felzárkóztatásra sincs szükség, hiszen ebben a tanévben már jól működött a digitális oktatás. Szinte minden családnak volt valamilyen eszköze, amivel el tudták érni a KRÉTA rendszert, ezen keresztül küldték el a gyerekek a megoldott feladatokat. Néhány szülő kérte csak, hogy papíralapon juttassuk el a feladatlapokat. Azt tapasztaltuk, hogy a szülők maximálisan ott álltak a gyerekek mellett a nehéz hónapokban, amiben tudtak, segítettek. Különösen az alsósoknak volt erre szükségük – tette hozzá az igazgató.

Majd augusztusban

A miskolci Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában Gulyás Ágnes iskolaigazgatótól azt tudtuk meg, hogy náluk egy szülő sem kérte a felügyeletet, mivel meg tudták oldani gyermekük elhelyezését. Felzárkóztatásra 5-6 tanulónak lesz majd szüksége, ők azok, akiknek elégtelen osztályzat is került a bizonyítványukba, de velük augusztusban foglalkoznak a szaktanárok. Másfél hétig járnak majd be a tanulók, hogy a pedagógusok segítségével bepótolják a lemaradást, ezután következik a javítóvizsga. Ezek általában sikerülnek, de olyan diákok is akadnak, akik nem hajlandóak részt venni a felzárkóztató foglalkozásokon, ezért az osztályzatukon sem tudnak javítani.

Az igazgató elmondta, hogy az iskola tanulói Balatonmáriafürdőre mennek majd táborozni több turnusban, azok a napok azonban a vidámságról, a sportról és izgalmas programokról szólnak majd.

(A borítóképen: A miskolci Vörös­marty Mihály Katolikus Általános Iskolában kreatív foglalkozáson vettek részt a gyerekek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában