ebéd

2021.06.23. 17:30

Egy gyerek se maradjon éhen!

A nehéz körülmények között élő gyermekek idén is ingyen kapnak ebédet a vakáció alatt.

Hegyi Erika

Mint minden évben, az állam az idén is biztosítja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ingyenes meleg ebédjét. A cél az, hogy hazánkban egyetlen gyermek se éhezzen amiatt, mert a szüleik nehéz körülmények között élnek. A szülőknek májusban kellett igényelniük a szünidei ebédet, az étel megfőzését és osztását pedig az önkormányzatok szervezik.

Négy helyszínen

Miskolcon június 16-ától augusztus 13-áig, azaz 43 munkanapra biztosítja a miskolci önkormányzat a szünidei, meleg ebédet, olvasható a városi lap hírportálján. Az is kiderül, hogy a szülők vagy a nagyobb gyerekek négy helyszínen vehetik át az ételt: a Palóczy utcai belvárosi konyhán, a Könyves Kálmán Általános Iskolában, a Petőfi Sándor Fiúkollégiumban, valamint a Széchenyi István Általános Iskolában. Miskolc az iskola felügyeleti időszakban napi háromszori étkezést biztosít június 16–29-ig, olvasható szintén a portálján. Szerettük volna megtudni, hogy ezen a nyáron összesen hány gyermek kap a vakáció idején meleg ebédet, elmennek-e a szülők érte, kérdéseinkre azonban nem kaptunk választ. Az elmúlt években problémát jelentett a megyeszékhelyen, hogy sokan, különösen a hét elején nem mentek el az ingyenes ebédért. Azért a hét elején, mert ilyenkor még volt a családoknak ételük vasárnapról. Korábban arra is panaszkodtak a szülők, hogy túlságosan messze van a lakóhelyükhöz az az intézmény, ahol az ebédet megkapják.

Felsőzsolcán 157 nehéz körülmények között élő gyerek kap a nyári szünet alatt ingyen ebédet, tudtuk meg Szarka Tamás polgármestertől.

A szülők vagy a nagyobb gyerekek a település népkonyháján vehetik át az ételt. A tapasztalat az, hogy a családok örülnek a segítségnek, és elviszik az ebédet. Ennek az is az oka, hogy az önkormányzat konyháján megfelelő minőségű ebédet főznek, hangsúlyozta Szarka Tamás. A keddi menü zöldségleves, valamint paradicsomos káposzta és sertéspörkölt volt. Igaz, a főzelék nem a gyermekek kedvence, de a polgármester tapasztalatai szerint a konyhájuk olyan ízletesen készíti, hogy a kicsik is szívesen megeszik.

– Fontosnak tartom, hogy a gyerekek a nyári szünidő napjai alatt is megfelelő minőségű és mennyiségű ebédhez jussanak, ami szükséges a testi és szellemi fejlődésükhöz. A szünidei gyermekétkeztetést az állam finanszírozza és az önkormányzatok szervezik – tette hozzá Szarka Tamás.

Ináncson is nagy igény van a nyári ebédre, tudtuk meg Kiss Pétertől, a település polgármesterétől. Az általános iskolába járó gyerekek 99 százaléka kapja, ami körülbelül 120 gyermeket jelent. A napi adagok száma változó, mert amikor iskolai táborban vannak a gyerekek, akkor a tábor keretén belül étkeznek. Tábor pedig lesz négy is a nyár folyamán, sorolta a polgármester. Hozzátette: a járvány miatt nem az ételhordós megoldást választották, hanem a konyhai dolgozók műanyag ételesdobozokba adagolják ki az ételt, a szülők ebben viszik haza.

– A családok szívesen fogadják az ételt, szinte midig elfogy. Előfordul, hogy elutaznak, és későn érnek haza, emiatt nem tudnak érte elmenni, ilyenkor azonban a szomszédok vagy az önkormányzat valamelyik munkatársa elviszi nekik. Ha már megfőztük az ételt, ne menjen kárba – hangsúlyozta a polgármester.


Finom, de elég kevés

A Miskolcon élő Emődi Juditnak négy gyermeke van, nekik is jár az ingyenes, nyári ebéd. A Könyves Kálmán-iskolába sétálnak el érte mindennap ételhordóval. Az édesanya azt mondta az Északnak, örülnek a segítségnek, a minőségével is elégedettek, a gyerekek szívesen megeszik, csak az a baj, hogy szűkösen mérik az adagokat. A négy gyereknek körülbelül ­kétadagnyit adnak.

– Egy kisgyereknek valószínűleg elég ez a porció, de a 16 éves nagyfiamnak, és a 7, 10, és 11 éves lányaimnak igencsak kevéske, mellette még mindennap főznöm kell, hogy jóllakjanak – fogalmazott Judit.

Elárulta azt is, a kislányok kedvence a paradicsomleves, a tejbegríz, a gyümölcsleves és a pörkölt, de szeretik a krumplifőzeléket, és legutóbb a lencsefőzelék is finom volt.

(A borítóképen: Felsőzsolcán naponta 157 gyermeknek készül az ebéd)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában