megyei közgyűlés

2021.06.25. 11:30

Díjakat adtak át az első megyei közgyűlésen

Munkájuk elismeréseként tizennyolcan vették át pátriánk kitüntetéseit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ülésén.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében hozott védelmi intézkedések nem tették lehetővé, hogy – egészen múlt novembertől kezdődően – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés megtartsa rendszeres üléseit. A fennálló veszélyhelyzetben a megyei közgyűlés elnöke egy személyben gyakorolta a közgyűlés feladat- és hatáskörét.

Azonban a járványhelyzet javulása következtében június 15-étől a közgyűlés újra ülésezhet. A csütörtökre összehívott ülésen több elmaradást igyekezett behozni a grémium.

Letette képviselői esküjét a baloldali listáról a közgyűlésben mandátumot szerzett Ormos Tas Zsolt. Az új képviselőre azért volt szükség, mert Köteles László közgyűlési tag tavasszal meghalt, helye megüresedett a testületben.

A szolgálat jutalma

Az előbbinél sokkal kellemesebb feladat is adódott az ülésen, összesen tizennyolc személy számára megyei kitüntetéseket adtak át. Ketten-ketten kaptak Erdélyi Örökség Díjat, Szent Erzsébet-díjat, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közbiztonságáért díjat, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Tűzbiztonságáért díjat, míg a Kossuth Zsuzsanna-díjat tízen vehettek át.

A most díjat, elismerést átvevők döntő többsége olyan hivatást, munkakört képvisel, amelyekre az elmúlt egy esztendőben, a koronavírus-járvány idején komoly teher hárult.

Helytállás

Értendő ez az egészségügyben dolgozó orvosokra, mentőkre, ápolókra, de a rendőrökre és tűzoltókra is. A mostani díjazás egyben a megyei önkormányzat köszönetét is tolmácsolta mindenki számára, aki idejét, energiáját nem kímélve állt helyt a pandémiás időszak alatt.

Megújult a díszterem

„A megyeháza megannyi rendszert, embert, eszmét szolgált már. Helyt adott az alispánnak, a megye küldötteinek, levéltárnak, börtönnek, a szocializmus tanácsának, ma pedig a díszterem ad otthont a modern demokrácia üléseinek...” A pandémia idején teljesen megújított, ma már a Trianon előtti állapotot idéző dísztermet a megyei közgyűlés ülése előtti percekben adták át ünnepélyesen. A képviselők már az új teremben ülésezhettek.


Díjazottak

Erdélyi Magyar Örökség Díj

Kiss Kata Zenekar és Székely András

Szent Erzsébet-díj

Barna Zsolt és dr. Nagy Gergely György

Kossuth Zsuzsanna-díj

Dócsné Varga Piroska, Fazekas István, Horkai Józsefné, Jánosikné Szabó Tünde, Kaczvinszki Lászlóné, Korbély Györgyi Katalin, Lőrinczi Beatrix, Szűcs István, Timkó Miklósné és Virágh Józsefné

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közbiztonságáért díj

Dr. Gál Károly rendőr alezredes és Holló Péter címzetes rendőr főtörzszászlós

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Tűzbiztonságáért díj

Kohuth Tibor és Vargáné Daruka Csilla

(A borítóképen: Alakszai Zoltán, Koncz Zsófia, Bánné dr. Gál Boglárka, Demeter Zoltán, Csöbör Katalin és Riz Gábor adták át a megyeháza felújított dísztermét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában