aláírás gyűjtés

2021.06.28. 12:00

Céljuk, hogy baloldali vívmányokat élesszenek újjá

Aláírást gyűjt politikai programjának megerősítéséért az Iszomm.

Székely Sándor és Káposznyák István (b-j)

Fotó: Vajda János

A minimálbér, a legkisebb nyugdíj és a gyermekenként járó családi pótlék jelentős emelésére, valamint a mindenkire kiterjedő szociális minimumjövedelemre vonatkozó törekvéseinek alátámasztására országos aláírási kampányt folytat az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (Iszomm). Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tapasztalataikról sajtótájékoztatón számoltak be szombaton Miskolcon.

Járják a kistelepüléseket

A párt kelet-magyarországi koordinátora, Káposznyák István elöljáróban leszögezte: a baloldali vívmányok újraélesztése a 2020-as évek új politikai generációjának feladata. Ennek érdekében járják a kistelepüléseket, ahol a párt jövedelmi törekvéseiről beszélnek.

A bérekre vonatkozó politikai programjuk sarokszámait Székely Sándor pártigazgató, országgyűlési képviselő ismertette. Céljuk a havi nettó 250 ezer forintos minimálbér, a 150 ezer forintos legkisebb nyugdíj, gyermekenként havi 50 ezer forintos családi pótlék, valamint a mindenkire kiterjedő havi 100 ezer forintos szociális minimumjövedelem elérése. Ígérete szerint az Iszomm véget fog vetni a bérrabszolgaságra emlékeztető feketefoglalkoztatásnak, ami legfeljebb a létminimum alatti megélhetést jelenti a borsodi dolgozóknak, de nem lesz belőle sem társadalombiztosítási ellátás, sem nyugdíj.

Székely Sándor vidékjárásának tapasztalatairól elmondta: a valaha volt baloldali fellegvárakban általános a kiábrándulás a Jobbik szociális demagógiájából. Ugyanakkor az emberek azt is látják, hogy az MSZP másodjára is cserben hagyta őket, vezető politikusaik merő hatalomvágyból a liberális DK-hoz törleszkednek. „A baloldali szavazók baloldali pártra akarnak szavazni, s a baloldali értékeket ma leginkább az Igen Szolidaritásban és szövetségeseiben látják megtestesülni” – jelentette ki. Az Iszomm országos aláírásgyűjtése május 1-jén indult, amelyhez csatlakozott a Vajnai Attila által vezetett Európai Baloldal, illetve a Thürmer Gyula által fémjelzett Munkáspárt is. A három baloldali párt szeptember 11-én, a Munkás büszkeség napján kívánja bejelenteni az aláírásgyűjtésük addigi eredményét. A személyesen és online egyaránt folyó országos akcióban eddig közel százezer szignót gyűjtöttek össze.

Az ellenzéki előválasztásra szövetkező pártok közül kihagyták az Iszommot, amely két megyebeli választókerületben már bemutatta országgyűlési képviselőjelöltjét: Pap Ferencet Ózdon indítják a kormánypárti Riz Gábor ellen, Tóth Péter pedig a mezőkövesdi körzetben lesz a fideszes Tállai András ellenfele.

(A borítóképen: Székely Sándor és Káposznyák István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában