Új utakon

2021.06.27. 14:00

Az utolsó közös egri és pataki diplomaosztó

A most záruló tanév oklevélátadó ünnepségével utolsó közös eseményét tartotta az egri Eszterházy Károly Egyetem (EKE), valamint eddigi intézménye, a sárospataki Comenius Campus pénteken.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Augusztus elsejétől az egri felsőoktatási intézmény a katolikus egyház, vagyis az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerül, a pataki iskola alapjain pedig megalakul az önálló Tokaj-Hegyalja Egyetem.

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az EKE rektora beszédében úgy fogalmazott: a nyolc közös esztendő mindkét intézmény javára vált, a kölcsönös előnyökről szólva kiemelte: megosztották egymással a tudást, együtt váltak egyetemmé 2016-ban, és meghonosítottak Patakon több olyan képzést, amelyeket korábban Egerben oktattak. Ezek között említette a programtervező informatikus, a szőlész-borász mérnök, a csecsemő- és kisgyermekgondozó képzéseket, valamint építettek egy tanszállodát is. Egerben pedig Sárospatak révén indulhatott például óvópedagógus-képzés. Hozzátette: mindig jó érzéssel érkeztek Patakra, és szándékaik szerint a jó kapcsolat továbbra is megmarad.

Aros János, Sárospatak polgármestere felidézte, hogy 8 évvel ezelőtt az akkori egri rektor, dr. Hauser Zoltán, valamint helyettese, dr. Kis-Tóth Lajos oroszlánrészt vállaltak abban, hogy Patak Miskolctól Egerhez kerüljön, és tovább folytatódhasson az oktatás városukban. Ezért nagyon hálásak nekik.

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő is megköszönte az EKE-nek, hogy közel egy évtizeden át korrekt partnere volt Pataknak, és reményét fejezte ki, hogy mindkét intézmény előtt komoly fejlődési lehetőség áll az új szervezeti-fenntartói formában.

Campus helyett egyetem

Dr. Kelemen Judit, a Comenius Campus oktatási és kutatási főigazgatója úgy fogalmazott: 2013-ban, egy nehéz időszakban nyújtott segítő kezet az EKE a Comenius-közösségnek, amiért az intézmény nagyon hálás. A sok támogatásnak köszönhető, hogy a campus infrastrukturális és személyi bázisán 2021. augusztus 1-jétől új szervezeti formában, Tokaj-Hegyalja Egyetem néven folytathatják a munkát.

Közölte: minden eddig elérhető szak megmarad Patakon, és további új szakok működtetése is várható.

„Óriási mérföldkő ez nemcsak campusunk, hanem a város, továbbá a régió, a 2002 óta világörökségi területként ismert Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj életében is. Az eddigi törekvések üzenetei és eredményei teremtettek alapot a jogutódlással létesülő Tokaj-Hegyalja Egyetem számára” – tette hozzá az igazgató. Meglátása szerint a nyolc közös esztendő Egerrel, az előtte Miskolccal eltöltött 13 év, valamint az összesen 164 esztendő tanítóképzési múlt, a rövidesen 500 éves pataki kollégium, a Mátyás király idejében is kimagasló színvonalon működő plébániai iskola mind-mind segít értelmezni a Tokaj-Hegyalja Egyetem születését, misszióját, értékteremtését a térség fejlesztése érdekében.

Hozzátette: végtelenül hálásak az Eszterházy Károly Egyetemnek, amellyel a jó kapcsolatot továbbra is szeretnék ápolni, újabb szakmai együttműködésekkel megerősíteni.

(A borítóképen: Az utolsó közös oklevélátadó ünnepségen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában