trianoni évforduló

2021.06.02. 11:30

Az összetartozás ünnepe

A nemzeti összetartozás napját ünnepli és a trianoni évfordulóra emlékezik a miskolci Fidesz–KDNP pártszövetsége. Csütörtökön, június 3-án 19.30-kor a népkerti Országzászlónál tartanak megemlékezést és koszorúzást.

20210521 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Kilátástalan helyzetbe hozta a miskolci városvezetés a turizmusból élőket - Sajtótájékoztató Ellipsum ügyben. képen: Dr. Nagy Ákos önkormányzati képviselő

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

„Több mint 10 éve már, hogy a június 4-ei nemzeti emléknaphoz közeledve már nemcsak az 1920- as trianoni békediktátum aláírásának évfordulójáról emlékezünk meg, hanem a nemzeti összetartozás napját is megünnepeljük. Hagyományainkhoz híven az Országzászlónál tartjuk meg a koszorúzást és a megemlékezést” – nyilatkozta dr. Nagy Ákos, a miskolci Fidesz frakcióvezetője.

Igazságtalan döntés született

– Sokszor mondják Trianon kapcsán, hogy megkísérelték meggyilkolni a magyar nemzetet, de ez nemcsak egy kísérlet volt, hanem egy konkrét nemzetgyilkossági gyakorlat, amit ráerőltettek a magyarokra – idézte fel az évforduló kapcsán a frakcióvezető. – Az a mondás jut eszembe, hogy magyar az, akinek fáj Trianon. Akkor, azokban az években – megnéztem egy statisztikát –, a határokon kívül és belül maradt magyaroknak a nagy többsége, a 90 százaléka ugyanúgy gondolkodott Trianonról, egységesen azt gondolták, hogy egy igazságtalan döntés született. Ezt fejezte ki az is, amit az iskolákban mondtak, hogy „Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek egy isteni örök igazságban, hiszek Magyarország feltámadásában.” Az egységet fejezte ki az is, hogy mindenki ugyanúgy gondolt a diktátumra, amelynek volt egy borzasztó következménye is, hiszen Magyarország területének kétharmada más országokhoz került, ugyanakkor összekovácsolta és megerősítette a nemzetet.

– Azok a generációk, akik közvetlenül átélték ennek a területvesztésnek, ennek a gyalázatnak a következményeit, ők már nincsenek velünk, de szinte minden családban volt egy rokon, aki a határokon kívül rekedt, és szinte minden családnak volt valamilyen vesztesége. Nem jutnak eszünkbe Trianonról jó dolgok, de mindig lesz dolgunk vele, hogy emlékezzünk.

„Ma az összetartozás érzése a történelmi gyökerek mellett sok mindennek köszönhető, hiszen a külhoni magyarokra odafigyel Magyarország kormánya, így beleszólásuk lett az itthoni ügyekbe, és lettek olyan ünnepeink, mint például a nemzeti összetartozás napja, amikor együtt emlékezhetünk és együtt ünnepelhetünk” – hangsúlyozta dr. Nagy Ákos.

(A borítóképen: Dr. Nagy Ákos: „Hagyományainkhoz híven az Országzászlónál tartjuk meg a megemlékezést...”)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában