változás

2021.06.14. 13:00

Az MVM váltja az Émászt

Az állami szolgáltatóhoz kerülnek át az Elmű-Émász lakossági ügyfelei.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az MVM Next veszi át az Elmű-Émász villamos­energia-szolgáltatásban érintett lakossági ügyfeleit szeptembertől.

Az érintett több mint 2 millió 207 ezer felhasználónak jelenleg nincs teendője. Villamosenergia-ellátásuk az átadás-átvételi folyamat idején is zavartalan marad, és az ügylet lezárásig változatlan módon rendezhetik áramszámláikat is.

Megkeresték az utódját

Villamos energia egyetemes szolgáltatói engedélye visszavonását kérelmezte idén januárban az Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt. a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál MEKH). A társaság ezzel megszünteti a lakosság részére történő villamosenergia-szolgáltatói tevékenységét.

A hatályos jogszabályok alapján az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó engedélyt kizárólag akkor vonhatja vissza a MEKH, ha a felhasználók folyamatos ellátása továbbra is biztosított. Ennek érdekében felhívást intéztek a szolgáltatói működési engedéllyel rendelkező társaságok felé, amely lehetőséget kínál számukra az érintett területen található felhasználók átvételére.

Érvényes ajánlat alapján

Az energiahivatal február 18-án közzétett felhívására a Magyarország területén érvényes villamos energia egyetemes szolgáltatási engedéllyel rendelkező szolgáltatók közül az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. nyújtott be érvényes ajánlatot.

Az energiahivatal minden részletre kiterjedő értékelése alapján a pályázónál rendelkezésre állnak az átvétellel érintett felhasználók ellátásához szükséges források, valamint megfelel az ellátásbiztonság követelményeinek. Mindezek alapján a MEKH határozatban az MVM Nextet jelölte ki az Elmű-Émász ügyfeleinek átvételére. A szolgáltatóváltás a tényleges villamosenergia-ellátást nem érinti – hívta fel a figyelmet az energiahivatal. A szolgáltatóváltással kapcsolatos egyéb teendőkről az átadó és átvevő szolgáltatóknak kell részletesen tájékoztatást adniuk az ügyfeleknek: az átadó Elmű-Émásznak legkésőbb augusztus 1-ig, míg az átvevő MVM Next részéről augusztus 15-ig. Az ügyfélcsoport átvételének határideje 2021. szeptember 1.

A szolgáltatóváltással kapcsolatban Horváth Péter János, a MEKH elnöke közölte: a hivatal kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fogyasztók villamosenergia-ellátása az átadás-átvétel során is folyamatos legyen. Az állami tulajdonú MVM Csoporthoz tartozó MVM Next áprilisban tette közzé, hogy megvásárolja az Émász Hálózati Kft.-t. A hálózati társaság megvásárlásával az MVM közel másfél millió ügyfél számára garantálja a biztonságos műszaki hátteret a villamosenergia-szolgáltatás igénybevételéhez.

Meghatározó piaci szereplő

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter megfogalmazása szerint a tranzakció a tudatos üzleti és szakmai építkezés egy újabb állomása, aminek eredményeként az MVM Csoport a teljes hazai energetikai értékláncot lefedő, regionális szinten is meghatározó piaci szereplővé vált.

Az MVM és a hálózati társaságot tulajdonló E.ON még 2019 őszén írt alá megállapodást, amelynek részeként az állami szolgáltató idén megvásárolja a Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, illetve Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein, összesen 740 ezer ügyfél villamosenergia-ellátását biztosító Émász Hálózati Kft.-t. A miskolci központú társaság összesen 22 ezer kilométer hosszú nagy-, közép- és kisfeszültségű hálózatával éves szinten 6 terrawattóra villamos energiát biztosít több mint 400 település számára.

(A borítóképen: Kivilágítva – az érintett felhasználók villamosenergia-ellátása az átadás-átvétel idején is zavartalan marad)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában