Avas-Stratégia

2021.06.10. 08:00

Az Avas a város kiaknázatlan, multifunkciós helye

Az Avas-Stratégia hétfői kerekasztal-beszélgetésén elhangzott, hogy turisztikai fejlesztésekkel kellene vonzóbbá tenni a területet.

Nagy-Hankó Krisztina

20210601 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Avastető feljesztés előtt.

Fotó: Bujdos Tibor

Vitaindító előadásában Szunyogh László, Miskolc főépítésze elmondta, hogy az Avas a város kiaknázatlan helye. Az, hogy a város belsejében van egy multifunkciós hegyünk, ahol a borkultúra, az építészeti remekművek és a kirándulásra alkalmas természeti környezet találkozik, egyedülálló. A főépítész elkészítette az Avas adottságkaleidoszkópját, amelyben felvázolta az itt rejlő értékeket.

Gond a parkolás

De a problémákat is felsorolta. Vannak strukturális hiányok, ilyen a parkoló kérdése. Az is gond, hogy nincs már szőlőtermelés helyben, amely a borospincék aktív működését befolyásolja. A szakember elmondta, hogy hiába jó az Avas tömegközlekedése, a pincékhez ily módon nem lehet eljutni. Régóta tervezik egy kötélpálya építését, amely összekötné a belvárossal az Avasi kilátót. Ez lehetne sikló vagy más eszköz, amellyel akár a biciklisek is felmehetnének, így nem kellene felfelé tekerni a hegyre. Főként a turizmust szolgálná, de ez csak akkor releváns, ha lesz állandó jelenlét, élet a borospincék környékén. Ha történik valami, akkor az emberek kíváncsiak rá.

Ezt bizonyítja, hogy karácsonykor rengetegen mentek föl a kivilágított kilátóhoz – tette hozzá Szunyogh László. A fejlődéshez azonban társadalmi összefogás szükséges. Jelenleg is zajlanak önkormányzati fejlesztések a területen. A függőkertek minden egyes szintjén szeretnének a szabadidő eltöltését célzó attrakciókat létrehozni. Azon is elgondolkoztak, hogy a pincesoron kisebb lakásokat alakítsanak ki, mondjuk egyetemisták számára, de egy leendő szálloda ötlete is felmerült.

A kötélpályát támogatják

– Az elmúlt húsz évben egy helyben járnak, minden városvezetés próbálkozott a történelmi Avas hasznosításával, de eddig nem sikerült – mondta Fedor Vilmos író. Hozzátette: a bükkaljai borokat nem nagyon említik sehol, támogatni kellene a gazdákat, hogy termeljenek, és akkor lesz újra borkultúra.

Hajdú László ingatlanfejlesztési szakember szerint veszélyes lenne, ha lakóövezetté nyilvánítanák a területet, azt nem javasolja. Szálloda helyett pedig inkább apartman jellegű szálláshelyek lennének jók.

Szendrei Mihály, a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke úgy fogalmazott: nincs mitől félni, bele kell vágni. Odamennek az emberek, ahol van valami új, valami érdekes. Ha az Avas megújul, tőkét fog odavonzani.

Az Avasra való könnyebb és többféle feljutáshoz kapcsolódóan Rudolf Mihály építész elmondta, hogy össze kellene kötni az utakat, hogy a kilátó közvetlenül a Perczel Mór utca irányából is megközelíthető legyen. A tervekbe pedig innovatív ötleteket, fiatal építészeket is be kellene vonni.

– Ugyan régészeti lelőhely az Avas, de az nem jelenti azt, hogy nem lehet fejleszteni – hangsúlyozta Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója. Hozzátette: ők többféle módon is érdekeltek az ügyben. A Múzeumok Éjszakáján látják, hogy a kiállítások érdeklik az embereket, de szívesebben jönnek, ha van mellette gasztronómiai élmény vagy más attrakció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában