betegség

2021.06.16. 17:30

Az afrikai sertéspestis gyéríti a megyei vaddisznóállományt

A betegség elleni védekezés Borsod-Abaúj-Zemplén valamennyi települését érinti.

Forrás: ÉM

Fotó: Shutterstock

Nem szűnik az afrikaisertéspestis-fenyegetettség az észak-magyarországi térségben a betegség terjedésében szerepet játszó vaddisznóállomány fertőzöttsége miatt. Az elhullások és az állománygyérítés miatt kilőtt állatok vizsgálatát követően 3236 esetben igazolódott a kór jelenléte 2021 januárja óta Borsod-Abaúj-Zemplénben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Né­bih) honlapján elérhető, június 8-án frissített adatok szerint.

A fertőzésben érintett vaddisznók magas száma azért is szembetűnő lehet, mivel a megyében a 2020. évi állománybecslés 5590 egyedszámot jelzett az országos vadászati adattár szerint.

Északi gócpontok

Az állomány az afrikai sertéspestis (ASP) megjelenése, 2018 óta folyamatosan apad. A vadgazdálkodásra jogosultak becslési adataikban 2020 februárjáig már 35 százalékos visszaesést jeleztek, és a csökkenés tendenciája az idén tovább folytatódott. Bár új ASP-gyanús esetet csupán két helyen jelez a kór terjedését bemutató interaktív térkép, a Nébih táblázatából kitűnik: a sertéstelepek védelme érdekében a megye 385 települése szigorúan korlátozott, közülük 31 fertőzött területnek számít. A borsodihoz hasonló mértékű az ASP-fertőzöttség Heves és Nógrád megyében, de az észak-magyarországi térségen túl jelentősebb gócpontok találhatóak a keleti és délkeleti határvidék felé is.

Az Európai Unió az afrikai sertéspestis kezelésére kidolgozott stratégiája szerint a cél az, hogy az európai vaddisznó populációjának állománysűrűsége 2025 februárjára 200 hektáronként egyetlen egyedre fogyatkozzon. Az ez alapján kidolgozott, Nemzeti Akciótervbe foglalt előírás szerint Borsod-Abaúj-Zemplénben 3100 egyed alá kell csökkenteni a vaddisznóállományt. A területre rálátó forrásunk ironikusan úgy vélekedett: ezt a számot a sertéspestis mostanra beállította, ezzel a vadásztársaságoktól elvárt gyérítési programot a járvány megoldotta.

Nem elegendő a vérvizsgálat

Az afrikai sertéspestissel kapcsolatos, kötelezően alkalmazandó különleges járványvédelmi intézkedésekről új rendelet lépett életbe április végén. Az előírások elsősorban a házisertéstartókat, valamint a sertéshúst és hústermékeket előállító létesítményeket érintik, de a vaddisznóhús forgalmazására nézve is szigorúbb követelményeket vezetnek be – tájékoztatott honlapján a Nébih.

A szigorúbb előírások rögzítik, hogy a fertőzött területről származó sertések mozgatásához és a belőlük előállított termékek szabad forgalmazásához ezentúl már nem elegendő a kiszállítás előtti vérvizsgálat. Az érintett telepeknek szigorú járványvédelmi előírásoknak is meg kell felelniük, amelyek teljesítéséről évente kétszer helyszíni ellenőrzéssel bizonyosodik meg a hatóság.

Szigorodó előírások

Felhívják a figyelmet arra, hogy a fertőzött területről származó sertések azonnali vágása, valamint a belőlük nyert húskészítmények előállítása és forgalmazása csak kijelölt vágóhidakon és feldolgozóüzemekben történhet. Fertőzött területen kívülre továbbtartás céljából is csak kijelölt telepre szabad sertést kiszállítani. A vaddisznóhús forgalmazásában az eddigiekhez képest további szigorítást jelent, hogy most már nemcsak a vaddisznó származási helye, hanem a vadfeldolgozó elhelyezkedése is befolyásolja az ott előállított termék forgalmazását.

Az unió valamennyi tagállamában alkalmazandó előírások érvényesítése érdekében folyamatban van Magyarország ASP Mentesítési Tervének módosítása.

(A borítóképen: A járvány megoldotta a gyérítési programot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában