Interjú Balogh Péterrel

2021.06.02. 16:40

A startupok éve volt és lehet

Iszonyú sok munkát jelentett a kiszámíthatatlan környezet.

Fotó: Baconsult/Balogh Péter angyalbefektető

Balogh Péter angyalbefektető, programozó, stratéga, technológus. 1999 és 2002 között a Nokiánál vett részt a vezeték nélküli hálózatok első generációinak fejlesztésében. Pár ötlete a WIFI-szabvány részeként százmilliók életét teszi könnyebbé. A NavNGO és az iGO my way társalapítója, tulajdonosa volt 2004 és 2015 között, amely mára globális navigációs céggé nőtte ki magát 100 millió dolláros árbevétellel. Egy főtől mintegy 850 főig építette fel, több mint egy évtizeden át. 2015 óta a Baconsult Kft. keretében feleségével, Balogh-Mázi Máriával angyalbefektetésekkel és startupok mentorálásával foglalkozik. Erről és a Covid-járvány gazdaságra gyakorolt hatásáról kérdeztük többek között.

Hogyan élték meg a pandémiát, miben változott meg a szektor, amelyben dolgozik, a gazdaság és egyáltalán a világ véleménye szerint?

Nekünk személy szerint valamennyi változást hozott, ha nem is sokat. Én ugyanúgy bejárhattam a kis irodámba, csak videón bonyolítottam a meetingeket, mentorálásokat, mely azért sokkal fárasztóbb. Ami a nagy érvágást jelentette személyesen, hogy rengeteg inspirációs forrást vágott el tőlünk. Szeretünk utazni, színházba, étterembe járni, barátokkal találkozni, csapatokkal együtt beszélgetni, és mindazt ami ilyen „feltöltő pont” az életben, azokat száműzte a Covid. Ez szerintem sokaknak a problémája volt, hogy pont az maradt ki az életből, amiért szeretünk élni, és maradt helyette csak a munka. Startup szempontból, ha mögé nézek a pandémiának és a válságnak, akkor ez igazából az utóbbi évtizedek, de talán az emberiség eddigi legnagyobb változását hozta. Amikor hirtelen megváltozott az, hogy hogy élünk, hogy dolgozunk, hogy szórakozunk, hogy tanulunk, hogy működik az egészségügy, mit csinálunk otthon, és mit nem, hogy közlekedünk, hogy vásárolunk – az életünk minden pontján volt egy brutális változás. Azonban, ha a negatív hatásoktól eltekintek az emberiségnek nem volt egy ennyire fontos változást hozó éve már nagyon rég. Ez egyrészt együtt járt rengeteg tanulással, a digitális térben, az online-ban, a távoktatásban, a távmunkában, minden pontján az ember életének. Startup szempontból nézve fontos, hogy az a létjogosultságuk valójában, hogy az ilyen változásokra – legyen ez technológiai vagy egyéb – gyorsabban, ügyesebben reagálnak, mint a nagy cégek, melyeknek van egy egyfajta tehetetlensége, lassúsága. Az induló kis cégektől azt várjuk el, hogy rendkívül gyorsan lekövessék ezeket a folyamatokat. Ebből a szempontból a 2020-as év borzasztó nehéz volt mindenkinek, és sok szempontból kiszámíthatatlan és így tovább.

Az emberiségnek nem volt egy ennyire fontos változást hozó éve már nagyon rég – Balogh Péter

Azért mégis a változások miatt a startupok éve volt. Hiszen akinek erre a rengeteg változásra mind a magánéleti, mind az ügyfélfronton volt válasza, az tudott egy minőségi javulást elérni. Sok szektor volt, amelyet agyoncsapott, másokat megterhelt, de aki gyorsan, jól reagált, az tudott valamilyen szempontból előnyre szert tenni, jobban kijönni ebből az időszakból, mint ahogy belement.

A Covid utáni újraindulás jelei mutatkoznak, mennyiben tapasztalja ezt?

Az látszik, hogy megint egy változás előtt állunk. Nem hinném, hogy visszaállna a világ, hanem lesz sok része, amely nem hasonlít majd a korábbira, mert szerintem az idei év legalább annyira a változásokról fog szólni, mint a tavalyi. Emellett, hogy kicsit nyílik a világ, a kereskedelem, a fogyasztás, a pénztárcák ez egy klassz dolog, az hogy bontakozik ki egy nagyobb infláció, egy gazdasági válság ezek a negatívumok. Kicsit visszarendeződik, de valamilyen új kombinációja is létrejön a pandémia előtti időszaknak és a járvány idején megtanult dolgoknak. A vendéglátásban is azt látom, hogy egyik oldalról van egy csomó szabály, amely köti őket, de a másik oldalról hihetetlen mennyiségű munkaerő kiáramlott a szektorból, és nem fognak tudni mindenkit visszacsábítani. A pandémia során megtanult, házhoz szállítás, az online jelenlét, az okostelefon-használat változtatni fog azon, hogy a vendéglátás, hogyan fog továbbfejlődni.

A magazin olvasóinak röviden mondjuk el mivel is foglalkoznak az „angyalbefektetők”?

Több oldalról lehet megközelíteni ezt a kifejezést, más szóval „baleknak” is hívhatjuk őket. Az az angyalbefektető, aki nagyon korán száll be egy induló vállalkozásba, azon a ponton, amikor még több a terv, mint a tény, azon a ponton, amikor még nagyon kicsi a bizonyítottsági szint, ám nagy az ígéret a jövőre nézve. Sokkal inkább a csapatba és ebbe az álomba fektet be remélve, hogy megvalósul. Ő az, aki jelentős kockázatokat vállal – nem úgy, mint egy banki finanszírozás –, de ezt olyan cégekért teszi, amelyeknél, ha bejön nagyon jelentős a megtérülés is. Egész életemben ezzel foglalkoztam, amelyik jól sikerült, abból lett egy kisebb vagyonom is, így most azzal foglalkozom, hogy hasonló induló vállalkozásoknak, főleg a technológiai szektorban biztosítok mentorálást és pénzügyi befektetést is. Jelenleg talán a legaktívabb angyalbefektető vagyok mintegy 40 befektetéssel, céggel.

Fotó: Baconsult / A Baconsult űrhajó és „legénysége”

Nejével közösen csinálják a Baconsultöt, van valamilyen munkamegosztás, szakterületi sajátosság?

Együtt kezdtük ezt a munkát és látszott, hogy nagyon jól tudunk együtt dolgozni, mert én sokkal álmodozóbb vagyok, sokkal inkább a jövőben gondolkodom, a „nagy ívben”, a feleségem pedig sokkal konkrétabb, szervezettebb, rendezettebb nálam, így ő az, aki a „földön tart” minket. Közben az egyik cégünknél a Dreamjobsnál, amelyet szintén együtt alapítottunk, megürült a cégvezetői pozíció és úgy döntöttünk, hogy ő veszi át. Amellett, hogy segít a Baconsultben céget is vezet, és fordítva is így van, én is segítek az általa vezetett vállalkozásban.

Korábban nyilatkozta, hogy „praxisukban” meglehetősen jó az arány a felkarolt sikeres startup-ok és a feladni kényszerülők között. Mi a három legfontosabb tényező, amely a siker záloga lehet?

A legfontosabb összetevője a sikernek az maga az alapító, mert egy startup általában olyan témában indul el, amely igazán új és fokozott kockázat mellett próbál jelentőset alkotni. Emiatt megvan az esélye, hogy nem sikerül. Akinek ellenben sikere lesz, annak meg azért sikerül, mert nagyon gyorsan tud tanulni, megfelelő hozzáállása van a kísérletezéshez, a hibázáshoz, könnyen feláll a kudarcokból és szívja magába a tudást, gyorsan kitanulja azt az új iparágat vagy területet. Fontos még, hogy egy olyan csapat álljon össze a vezető körül, akik kiegészítik egymást, és különböző tudást hoznak a vállalkozásba. Befektetőként pedig talán a legfontosabb, hogy nagyon korán kezdjenek el ügyfelekkel, leendő ügyfelekkel beszélni és árbevételt hozni, annál nagyobb az esélye a túlélésnek.

Korábbi munkái, kedvtelései vitték erre a pályára. Említette, hogy a mostani egyik hobbi az „okos otthon”. Elképzelhető, hogy ebből is biznisz lesz később?

Abszolút. Az életem mindig úgy alakult, hogyha valamivel elkezdtem hobbiként foglalkozni, ezekből nőttek ki a cégek. Viszket a tenyerem, hogy ne csak másoknak segítsek, ne csak befektetőként legyek részese ezeknek a sztoriknak, hanem valamilyen saját dolgot is elkezdjek. Szerintem nemsokára el fog jönni az az időszak, amikor újra saját céget fogok építeni. Az okosotthon azért érdekes számomra, mert szeretek programozni, forrasztgatni, bütykölni dolgokat, úgyhogy folyamatosan „okosítgatom” a saját otthonomat, és nagyon izgat az, hogy hogyan fogja megváltoztatni a technológia a mindennapjainkat. Mi az, amit át tud venni a technológia, és mi az, amit nem érdemes átadni, hanem kézzel kell végezni. Élvezem ezt a munkát és meggyőződésem, hogy ez üzletileg is nagyot szólhat. Amit még nem fejtettem meg az az, hogy nagyon nagy játékosok is vannak a piacon, és még meg kell értenem, hogy mi az, amit „nagy játékos” vihet el, és miben lehet fantázia egy kis cég számára, mi az, amit egy kis magyar cég is tud globálisan jól csinálni.

A saját céggel melyek a legközelebbi terveik, mibe kell a legtöbb energiát fektetni jelenleg?

A portfóliót illetően is elmondható, hogy nehéz év volt, hiszen nagyon sokat csökkent mind a vállalati, mind a magánszemélyek általi költés. Fontos, hogy ezt a változásokkal teli évet jól vegyék. Az látszik, hogy rengeteg cégvezető fáradt el az elmúlt időszakban, mert iszonyú sok munkát jelentett ez a kiszámíthatatlan környezet. Az idei év nagy feladata az lesz, hogy mindenki kipihenve magát, feltöltődjön, hogy aztán újabb lelkesedéssel tudja nyomni a padlógázt. Mindenkire igaz ez, reméljük a nyáron sikerül pihenni, feltöltődni és utána újult erővel fogjuk folytatni.

(A cikk szerzője: Papp Gyula)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában