várrekonstrukció

2021.06.13. 19:00

A romokból megint vár lesz Regécen

Hamarosan a turisták is megtekinthetik a regéci vár reneszánsz palotáját.

Hegyi Erika

Nagy meglepetés készül Regécen. Nem egészen két hónap, és ünnepélyes keretek közt átadják a település fölé magasodó vár keleti szárnyát, azaz a reneszánsz palotát. A kivitelezők még javában dolgoznak, tudtuk meg Bakos Ferenctől, a település polgármesterétől. Jelenleg a csapadékvíz-elvezetés kiépítése, a belső terek burkolása, szerelvényezés, a világítótestek felszerelése, lépcsőépítés (ezek főleg falépcsők) történik, de még hátravan az úgynevezett páterek háza tetejének cserepezése, illetve egyéb belső munkálatok. Lassan befejezéséhez közeleg a külső és belső nyílászárók beépítése. Amikor mindezzel elkészülnek, a projekt részeként a várhoz vezető út egy szakaszát is megújítják, azaz zúzalékkővel borítják.

– A várrekonstrukcióhoz kapcsolódóan a községben is folynak majd munkák. Egy történelmi parkot alakítunk ki július végéig, és létrehozunk egy kiállítóházat is, ami egy régi ház átalakításával történik – mondta a polgármester.

Hozzátette: terveik szerint az építkezés nem áll le. Következik a nyugati palota. Ennek állagvédelmi munkáit megterveztette az önkormányzat, az engedélyezési kérelem már az illetékes hatóságnál van. Ez nem lesz akkora volumenű beruházás, mint a mostani, de izgalmas és komoly munkák várhatók a jövőben is. Az önkormányzat a szükséges forrást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől szeretné megszerezni.

Határon átnyúló

Bakos Ferenc elmondta azt is, hogy a most készülő reneszánsz palota teljes egészében bejárható lesz a vendégek számára. A helyiségeket eredeti funkciójukhoz híven szeretnék berendezni. Korhű bútorok, eszközök, installációk mutatják majd be a több száz évvel ezelőtti várbéli életet. A tervezett kiállítások tartalmazzák majd egyebek mellett a 17. századi északkelet-magyarországi palotaenteriőrök elemeit, a helyi régészeti feltárások során előkerült habán padlócsempéket, bokályos fali csempéket, cserépkályha-töredékeket, díszedényeket. Felidézik a vár „fényes korszakait” is, vagyis amikor az erődítmény Alaghy Menyhért és Erdődy Anna birtokában volt, a Rákóczi-korszakot, valamint Zrínyi Ilona birtokosi tevékenységét. A háromszintes épület pincéjében borozót, pihenőteret alakítanak ki, a sütőházban bemutatják, hogyan készültek az ételek a középkori eszközökkel, a sáfárházban pedig az élelmiszerek tárolását, feldolgozását tekinthetik meg az érdeklődők. A leányasszonyok házában az udvarhölgyek által használt bútorokat, eszközöket, ruhákat és ékszereket mutatják be. A vár rekonstrukciója 1,9 millió eurós európai uniós forrásból történik, határon átnyúló program keretében.

A várrekonstrukcióhoz kapcsolódóan a községben is folynak majd munkák – Bakos Ferenc

A regéciek partnere a projektben a szlovákiai Bodrogszerdahely, Nagykövesd és Nagyida. Kiemelkedő a bodrogszerdahelyi Vécsey-kastély felújítása, ahol Kossuth Lajos a jogakadémia elvégzése után a gyakornoki idejét töltötte.

(A borítóképen: Hamarosan elkészül a reneszánsz palota)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában