politika

2021.06.01. 09:00

A kormány járványkezeléséről igencsak más az emberek véleménye, mint a Velünk a városé

A megkérdezettek közel kétharmada elégedett a kormány járványkezelésével.

20210416 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Óriási a felháborodás az új menetrend miatt. Tömegközlekedés illusztráció.

Fotó: Bujdos Tibor

. A Velünk a város szerint megbukott az Orbán-kormány Covid elleni harca, március 4-ig 324 ember hunyt el a megyeszékhelyen koronavírusban. Egy friss felmérés szerint azonban köszönőviszonyban sincs a baloldali szövetség állítása és az emberek véleménye: a Nézőpont Intézet által megkérdezettek 62 százaléka jelezte a harmadik hullám végén, hogy elégedett a magyar kormány járványkezelésével. (A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése a itt olvasható.)

Hallgat a Velünk a város

Ismeretes, hogy hazánk oltottsági szintje az unióban a második legmagasabb, ami elsősorban a kormány és az egészségügyi dolgozók érdeme. A Velünk a város úgy fogalmaz meg alaptalan kritikát, hogy közben arról hallgat, hogy a védekezésben az adott településeknek, így Miskolcnak is voltak, lettek volna feladatai. A feltételek, körülmények mindenütt azonosak voltak, a vidéki települések között mégis Miskolcon haltak meg a legtöbben. Arról is hallgatnak, hogy a miskolci tömegközlekedésben a járatszám drasztikus, a szakmai szervezet, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület által szakmaiatlannak tartott csökkentése akár melegágya is lehetett a járvány terjedésének. Arról sem szólnak, hogy Veres Pál polgármester a maszkviselés szabályán a legrosszabbkor, februárban enyhített. Az oltakozási helyzeten, kedven az pedig akár ronthatott is, hogy országos és miskolci baloldali politikusok aktívan kampányoltak a keleti vakcinák ellen.

Kihathat az előválasztásra

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője lapunknak elmondta: „nem egy egyedülálló kutatás az, hogy a lakosság túlnyomó többsége, közel kétharmada elégedett a kormány járványkezelésével. Több közvélemény-kutató is mért hasonló számokat, köztük a Medián – Karácsony Gergely, Budapest főpolgármesterének volt munkahelye – is arra jutott, hogy a magyarok többsége elégedett a járványkezeléssel és a gazdasági válság kezelésével, az oltási programmal pedig kifejezetten elégedettek a megkérdezettek. A járvány-és válságkezeléssel még az ellenzéki szavazók egy része is elégedett” – utalt arra az adatra, hogy a kormányellenesek 26, a bizonytalan szavazók 45 százaléka elégedett a kormány teljesítményével.

A Fidesz–KDNP támogatottsága február óta nő, a baloldalé pedig folyamatosan csökken – Deák Dániel

„A felmérések azt is mutatják, hogy a kormányváltó hangulat lényegesen kisebb az országban, mint azt egyébként sok ellenzéki politikus a kommunikációjában állítja” – húzta alá Deák Dániel. Szerinte, ha ez a hangulat fennmarad, akkor lehetséges, hogy a baloldali előválasztáson a részvétel alacsonyabb lesz, mint amire számít az ellenzék, illetve a bizonytalan szavazókat a választási kampányban nem az ellenzéki tábor tudja majd megszólítani, hanem sokkal inkább a kormányoldal

Hibás baloldali stratégia

„A baloldalnak az alapjaiban kell átgondolnia, hogy ez a kommunikáció folytatható-e, hogy amikor a kormány Á-t mondott, akkor ők mindig B-t mondtak. Ezzel a retorikával, ezzel a típusú politizálással nem fogják tudni növelni a táborukat” – húzta alá a vezető elemző. Deák Dániel szerint nem meglepő, hogy próbálnak újabbnál újabb témákat bedobni, de eddig nem látni olyan ügyet, amit hosszú távon fenn tudnának tartani a közbeszédben ezek a pártok. Az elmúlt 3-4 hónap trendjei világosak Deák Dániel szerint. „A Fidesz–KDNP támogatottsága február óta nő, a baloldalé pedig folyamatosan csökken. A baloldalnak az elkövetkező 10 hónapban meg kell fordítania ezt a trendet, ha nyerni akar, ehhez azonban komoly munka kell. Természetesen ez még sok idő, de kijelenthető, ha a jelenlegi politikai klíma fennmarad, akkor az abszolút győzelmet hozhat a Fidesz számára” – hangsúlyozta az elemző.

(A borítóképen: A zsúfolt tömegközlekedés a melegágya lehetett a járványnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában