segítő szervezet

2021.05.07. 14:30

Vissza a munka világába

Kézfogás Klaszter néven megváltozott és hátrányos munkaképességű embereket segítő szervezetet hoztak létre hétfőn Miskolcon.

Bacsó István

balról: Skuczi Nándor, Bánné dr. Gál Boglárka, Grubert Roland, dr. Juhász Attila Simon, Dobai Szabolcs, Kovács Zoltán és Holler Lajos

Fotó: Bujdos Tibor

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának elősegítését tekinti legfőbb céljának az a kezdeményezés, amelyet Kézfogás Klaszter néven hozott létre a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetével karöltve a Savic Consulting Kft. és a MIREHAB Szociális Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. hétfőn.

Az alapító okirat aláírására Miskolcon a Megyeháza Szász termében került sor, ahol egyben három megye közgyűlése is támogatásáról biztosította a klasztert. A támogatói okiratot Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke látta el kézjegyével.

Újabb lépés

– A Kézfogás Klaszter megalapításával egy újabb lépést teszünk azon célunk felé, hogy aktívan közreműködjünk mind a gazdasági, mind pedig a társadalmi értékek megteremtésében ebben a térségben is. A már meglévő jó gyakorlatokat ötvözve, partnereinkkel összefogva azon dolgozunk, hogy hosszú távon is fenntartható megoldásokat nyújtsunk a legégetőbb társadalmi problémákra, amilyen például a megváltozott munkaképességű emberek belépése és visszatérése a munka világába – mondta Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád Megyei Szervezetének igazgatója, a Kézfogás Klaszter elnöke.

Segíteni, támogatni és felgyorsítani szeretnék a hátrányban lévő, de még dolgozni akaró emberek munkaerőpiaci integrációját, az észak-magyarországi régióban található helyi értékek és termékek népszerűsítését, valamint az ezekre épülő társadalmi és gazdaságfejlesztési folyamatok elindítását. A társulás célja, hogy valódi értékteremtés mellett minőségi, versenyképes termékeket és szolgáltatásokat kínáljon a régió piaci igényeire szabva. Illetve elősegíteni kívánják a helyi termelők és cégek piacra jutását, miközben kiutat mutatnak a munkanélküliségből a hátrányban lévő munkavállalók növekvő csoportjai számára.

A klaszter elnöke már működő példákat is megemlített, mint a miskolci székhelyű Tű, Cérna, Szeretet varroda, ahol csökkent munkaképességű dolgozókat foglalkoztatnak. A 2019-től működő üzemben a hagyományos varrodai termékek mellett olyan kézműves termékekkel bővül folyamatosan a paletta, melyek egyediek és máshol nehezen fellelhetők. Mezőcsáton egy saját, mintegy száz kecskét nevelő állattartó telepet és egy sajtüzemet működtet a humanitárius szervezet. A Kis-Hortobágy Major dolgozóinak 80 százaléka megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő munkavállaló. Számos helyi jó példa is bizonyítja, hogy megfelelő képzés után a megváltozott munkaképességű emberek is képesek minőségi termékek előállítására.

– Olyan együttműködési modellt dolgoztunk ki, amelyben mindenki megtalálja a maga feladatát, és együttműködve hatékonyabban tudjuk felépíteni azokat a hidakat a munkavállalók és munkáltatók között, amelyeken keresztül egymásra találhatnak. Sokaknak nehéz a munkaerőpiaci elhelyezkedés, akár egészségügyi vagy szociális hátrányok miatt, nekik segítenünk kell megtalálni a helyüket. Igyekszünk összehangolni a munkaerőpiaci keresletet és kínálatot, különösen a megváltozott vagy hátrányos helyzetű embereket segítve. Sok feladatot el tudnak ők is látni, ennek felismerését támogatjuk a munkáltatóknál. A most létrejött klaszter fontos eleme lesz a megyében élők felkarolásának, az életszínvonaluk emelésének – mutatott rá Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

(A borítóképen: Az ünnepélyes aláírás résztvevői)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában