Koronavírus

2021.05.23. 17:30

Unjuk már a maszkviselést, jókor jött az enyhítés

Megszűnhet a napozáspara, hiszen a közterületeken már levehetjük a védőeszközt.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kormányfő bejelentette: megvan az ötmilliomodik beoltott, így enyhítéseket vezettek be az egészségügyi védekező intézkedésekben. A bevezetés valójában azt jelenti, hogy szép lassan vélhetően visszatérhetünk egy normális életvitelhez. Kíváncsiak voltunk, ezt hogyan fogadják a miskolciak.

Egyenletes barnulás

Eleonórát – többek között – az aggasztotta legjobban, hogy már kezdtek megjelenni a szájmaszk okozta vonalak az arcán. Bár a kevés napsütést kihasználva védőeszköz nélkül próbált barnulni, de a mindennapos használat mégis megtette hatását. A hétvégén azt is tervezi, hogy eltünteti a vélt szépséghibát. Ennek megfelelően rendkívüli módon üdvözölte a közterületi kötelező maszkhasználat feloldását. „Teljesen elkerült a járvány, valójában csak azért viseltem, hogy ne tűnjek antiszociálisnak” – fogalmazta meg.

Az autóból kiszálló Iván mielőtt szóba állt volna velünk már sarkon is fordult, és mászott vissza a gépjárműbe. „... a maszk!” – kiáltott fel kevésbé nyomdafestékbarát kifejezést alkalmazva. Tőlünk tudta meg a jó hírt, és láthatóan feldobtuk a hétvégéjét. – Ennyit még kibírtunk, de hihetetlenül idegesített az állandó le- és felvétel, ráadásul gyakran el is hagytam, már egy komplett készletem van betárazva a különböző helyeken, ahol megfordulok – fejtette ki.

Megvigasztaltuk, hogy nem vész kárba – a feloldás egyelőre csak a közterületeken érvényes. A hosszú hétvégi programjairól elmondta: sokat lesz a szabad levegőn, több napon is kirándulást terveznek a családjával. És nem csak azért, mert oda nem kell maszk – teszi hozzá.

Természetes környezetbe tervezi a hosszú hétvége eltöltését Ágost is, a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt kissé elhanyagolt kertjét veszi kezelésbe tervei szerint. Ő maga erősen maszkhívő, igazából szívesen hordja a könnyű álarcot. – Szerintem még a levegőszennyezéstől is megvéd, nem hiába ”népviselet„ például a japánoknál – vélekedik. Kicsit aggódik, hogy visszaütnek a lazítások, ha eddig elkerülte a Covid most sem szeretné megkapni – fejezi ki aggodalmát. Úgyhogy, ha nem is kötelező, nem is tiltott a maszkviselet ő változatlanul viselni fogja.

Csökkenni kezdett a maszkviselési arány Magyarországon már az enyhítés előtt is, derült ki az Ipsos közvélemény-kutató májusi felméréséből. Az arcmaszk viselésének aránya 87 százalékos, amelynél alacsonyabb szint legutóbb novemberben volt tapasztalható. Szerencsére közterületen már nem kell hordanunk ezt a „ruhadarabot”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában