Központi leánykollégium

2021.05.14. 17:30

Újra előkerültek az irodaépület látványtervei

Még kérdéses, mi lesz a hajdani központi leánykollégium sorsa, a város értékesíteni szeretné az épületet.

Hajdu Mariann

Forrás: Csikós Terv Építész Kft.

Nemrégiben helyezte ki a budapesti Csikós építésziroda újra egy miskolci, A kategóriás irodaház terveit a közösségi oldalára.

„…az épületet teljesen kipakoltuk szerkezetig. A meglévő vasbeton vázra húztuk rá az új arculatot, és töltöttük ki a korszerű living office elveknek megfelelő irodai munkahelyekkel”

– fűzte kommentként a látványtervekhez az iroda.

A miskolci facebookozók köréből többen megosztották a posztot, és találgatták: miért az időzítés, miért most került ki a poszt, talán új funkciót kap végre a központi leánykollégium épülete? Ugyanis a volt kolinak, valamint a mellette lévő Kandó-középiskola épületének újragondolására készültek a tervek, amelyek egyébként egyáltalán nem frissek, több éve készültek.

Ötletpályázatot írtak ki

Az biztos, a diákokat 2012-ben költöztették ki a kollégiumból, majd 2016-ban írt ki ötletpályázatot az előző városvezetés a Palóczy utcai, a Szemere-kerttel szemben található épületekre, akkor eredményt is hirdettek, az első helyezett a Hartmann Építész Kft. lett. Néhány évre rá készültek a Csikós Terv Építésziroda Kft. tervei.

Kerestük Csikós Mihályt, az iroda ügyvezető igazgatóját, ő azt válaszolta, hogy nem nyilatkozhat, nincs felhatalmazva rá, és nem is ismeri a mostani önkormányzat szándékát.

Azt már más forrásból tudjuk, hogy az előző városvezetés adta az építészirodának a munkát: készítsék el egy A kategóriás, magas színvonalú irodaház terveit. Azt is megtudtuk, hogy a 2016-os pályázat nyertes pályaműveit is megkapta az iroda akkor (ennek már 4-5 éve), hogy esetlegesen ihletet merítsenek. A megbízók azt is kérték, hogy egy teljesen modern épület szülessen.

Eltérő vélemények

A tervek egy impozáns épületet mutatnak (közlésüket engedélyezte Csikós Mihály), a Facebook-kommentelők egy részének tetszik, de vannak, akik felvetik, mennyire illeszkedne egy üvegcsoda a közelben lévő megyeháza, városháza, bíróság épületeihez, amelyekre a 19. század stílusjegyei jellemzőek.

Az épület átépítéséből azonban pillanatnyilag úgy tűnik, nem lesz semmi.

Az előző városvezetés idején, a közbeszerzési eljárást követően 2019-ben kezdődött volna el a kivitelezés előkészítése, addigra már kész voltak az engedélyes tervek. A kétüteműre tervezett projekt költségigényét nettó 5 milliárd forintban határozták meg.

Az önkormányzat költségvetési terve akkor tartalmazott is 4 milliárd 325 millió forint kiadási előirányzatot a célra. A városvezetés-váltással azonban változott az elképzelés is, Veres Pál polgármester nem sokkal megválasztása után azt nyilatkozta: tárgyalásokat folytat az ügyben, és még nem dőlt el semmi.

A 2020. márciusi közgyűlési ülésen azonban megszületett a döntés, a költségvetés szűkös helyzetében szó sem lehet arról, hogy a város saját pénzből finanszírozni tudná a beruházást, számolt be a történtekről akkoriban az Észak.

A polgármester a testületi ülésen hangsúlyozta, a vállalkozók is mind visszaléptek, azt mondják, inkább lebontanák az épületet, a mostani állapotában nem sok esélye van a megvalósításnak. Akkor arról is írtunk, a volt leánykollégium felújításához magánbefektetőt keres a város a jövőben.

672 milliót szeretnének

Aztán 2020. június 25-én már arról számolt be az Észak, hogy a miskolci városvezetés eladja az ingatlant, az épületet 672 millió forintért hirdették meg.

Megkérdeztük az önkormányzatot, hogy hol tart az értékesítés, és ha lenne vevő, akkor volna-e (jogi) lehetőség arra, hogy a Csikós-féle terveket valósítsa meg. Kérdéseinkre választ lapzártánkig nem kaptunk.

(A borítóképen: A látványtervek egyike)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-varos-penzebol-biztos-nem-epul-meg-a-szuper-irodahaz-4102818/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában