fejlesztés

2021.05.08. 12:00

Újabb lépés az útfejlesztés felé

A tervezési szakasz vége felé közeledve kiderült, hogy a kivitelezés a borsodnádasdi szerpentinen kezdődhet majd.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Ózdnak és a város vonzáskörzetének hosszú évek, sőt évtizedek óta az egyik legnagyobb problémája a nehézkes megközelítés, az elavult úthálózat. Erre jelenthet megoldást a 25-ös és a 23-as számú főközlekedési utak fejlesztése, amelyről már hónapokkal ezelőtt döntés született. Az elmúlt hónapokban az előkészületek, a tervezési időszak zajlott, amelynek lassan a végére érnek a szakemberek. Ezt jelzi, hogy az érintettek újabb megbeszélést tartottak a kivitelezéssel kapcsolatban.

Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője az Ózd– Bátonyterenye útvonal fejlesztéséről egyeztetett az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkárságának munkatársaival, valamint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezetőivel és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. képviselőivel.

– A borsodnádasdi szerpentin kapaszkodósávval való átépítését is magába foglaló közúti fejlesztés tervezési szakasza lassan véget ér, a tényleges kivitelezési munkálatok a több körben lefolytatott közbeszerzési eljárást követően indulhatnak meg – összegezte érdeklődésünkre a tanácskozás eredményét Riz Gábor országgyűlési képviselő. – Az már látszik, hogy a szakaszokra bontott fejlesztés egyik kiemelt része – az elsők között induló – borsodnádasdi, mindkét oldali kapaszkodósávok kialakítása lesz.

Információink szerint ezután a kisebb falvakat elkerülő részeket építhetik meg, így Ózd és Bátonyterenye között jócskán lerövidülhet a közlekedés időtartama. Amennyiben ide vesszük azt is, hogy a 21-es főút négysávosítása teljes egészében elkészült – ami az ózdi térséget is érinti –, akkor a most tervezett építkezés után tovább gyorsul és biztonságosabbá válik a közlekedés a főváros irányába.

Segítség a cégeknek

Riz Gábor a közelmúltban jelentette be, hogy az Ózdról kivonuló két multinacionális cég helyére újabbak érkezése várható. Ezzel kapcsolatban igyekeznek a településen már hosszú ideje működő, valamint a városban letelepülő társaságoknak további segítséget nyújtani, amely ugyancsak összefügg a közlekedéssel.

– Ezen a tanácskozáson szóba került az ÓAM-Ózdi Acélművek Kft. és a Wellis Magyarország Zrt. kamionforgalmát segítő úthálózat fejlesztése is – árulta el Riz Gábor. – Egy kamionparkoló lehetséges kialakítása is felmerült, amely jelentősen segítheti a cégek logisztikai munkáját, és ez a beruházás sem valósítható meg állami támogatás, segítség nélkül.

(A borítóképen: Megbeszélést tartottak az érintettek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában