felújítás

2021.05.07. 18:45

Új tetőzet a tornacsarnokra

Nem kell már sokat várni, hogy használatba vegyék az Avasi Gimnázium tanulói a tornacsarnokot.

20210505 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Dolgoznak az kivitelezők az Avasi Gimnázium tornacsarnoka tetejének cseréjén.

Fotó: Ádám János

Már években mérhető, hogy lényegében tornacsarnok nélkül maradt az Avasi Gimnázium tanulóközössége. Annak idején, ahogy beszámoltunk már róla, a csarnok tervezett megújítása keretében lehajtható kosárlabdapalánkot akartak felszerelni a tetőszerkezetre. Ekkor ütött be a mennykő – de nem az égből –, kiderült ugyanis, hogy a tetőszerkezet életveszélyes: a fagerendák megcsavarodtak és az összetételeknél elmozdultak egymástól. A szakértői vélemény lehangoló és egyértelmű volt, az iskola fenntartója, a Miskolci Tankerületi Központ kénytelen volt lakatot tenni az egyébként testnevelés órákra és sportesemények lebonyolítására is használt, lelátóval is rendelkező csarnokot.

Azóta tehát az avasis diákok sem tornaóra, sem sportolás céljára nem tudták használni a tornacsarnokukat.

Jött a reménysugár

A reménysugár tavaly villant fel, ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériumától támogatást kapott a tankerület. A lényeg az volt, hogy semmi értelme nem volt a régi, hibás tetőt javítgatni, egy teljesen új tetőszerkezet építéséhez kellett biztosítani az anyagi forrásokat.

A munka tavaly ősszel el is kezdődhetett, és – remélhetőleg – hamarosan be is fejeződhet, és ismét birtokba vehetik a gimnazisták és az avasiak a közkedvelt tornacsarnokot.

Összefogással

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő szívén viselte a problémát. Mint mondta: „A tanulók, a tanárok és a sportolni vágyók nem maradhatnak tornacsarnok nélkül, nem lehet, hogy egy ilyen jelentős intézmény diákjainak máshová kelljen járniuk a tornaórákra. Egyértelmű volt, hogy mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy a problémát megoldjuk. Ezért egy vissza nem térítendő támogatást adott a minisztérium az új tetőszerkezet elkészítéséhez, mintegy 379 millió forintot.”

Jó helyen a segítség

Miklós Tamás, a gimnázium igazgatója így fogalmazott: „Bár az Avasi Gimnázium a nyelvoktatásáról híres, de talán kap elég nyilvánosságot az is, hogy nagyon jó sporteredményeink is vannak, legyen szó tornáról, úszásról, fekvenyomásról, röplabdáról. A diákolimpiákról és országos versenyekről is nagyszerű eredményekkel térnek haza diákjaink, emellett szeretnénk a jövőben is sport- és kulturális rendezvényeknek a helyszíne lenni.”

(A borítóképen: Akad még munka az Avasi Gimnázium körül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában