Érettségi 2021

2021.05.06. 16:00

Sokak szerint nehéz volt a töri érettségi

Volt, aki nehéznek, mások megoldhatónak tartották a szerdai történelem írásbelit.

Hegyi Erika

Forrás: Kozma István

Fotó:

Hétfőn magyarból, kedden matematikából, szerdán pedig történelemből adtak számot tudásukról az érettségiző fiatalok. A mostani évfolyamnak nehezített körülmények között kellett felkészülnie, hiszen a járvány miatt november elejétől digitális oktatást vezettek be a középiskolákban. A Miskolci Herman Ottó Gimnázium diákjait kérdeztük szerda délben az iskola előtt, mekkora kihívás volt számukra a történelem. Voltak, akik kérték, ne őket faggassuk, mert épp most buktak el a történelmen, mások viszont szívesen válaszoltak.

Nehéz esszék

Szabó Dávid például, aki úgy fogalmazott, nem volt könnyű az idei írásbeli, nehéz esszékérdésekkel is találkozott, de azért meg lehetett oldani. Számára a hűbériséggel és dualizmus korával kapcsolatos feladatok jelentették a nehézséget.

– Igaz, segítettek a szemelvények, így aztán minden témából ki lehetett hozni valamit. Nem mondom, hogy nagyon rosszul sikerült, bizakodom a jó eredményben, de az az igazság, hogy könnyebbre számítottam. Az elmúlt években is hasonló nehézségű feladatlapot kellett megoldaniuk a diákoknak, de azt szokták mondani, hogy mindig az a legnehezebb, amit épp te csinálsz. Ezzel én is így voltam. Ez az írásbeli valahogy megizzasztott – fogalmazott Dávid. Elmondta, a feladatlap első részében egészen könnyű kérdések is voltak, amelyekre mindenki tudhatja választ, ha csak egy kicsit is tudja, mi zajlik körülötte, de azért akadtak fogas kérdések is, amikhez konkrét tudásra volt szükség.

Dávid szerint fontos a történelem, hiszen jó tudni, hogy mi történt régen, és mi zajlik most körülöttünk.

A következő napokban még vár rá egy német és egy fizika írásbeli. A Budapesti Műszaki Egyetemre szeretne bejutni járműmérnök szakra, ha a matematika írásbelije jól sikerült, akkor van rá esélye.

Hűbéri rendszer

– Nem volt egyszerű a történelem, találtam benne fogós kérdéseket is, de a források segítségével és a saját tudásommal azért meg lehetett oldani.

Ezt már Szőke Bence, szintén hermanos diák mondta.

– Szerintem az esszéfeladatok közül a hosszúak egyszerűbbnek tűntek, a rövidebbek pedig valamivel nehezebbnek. Mégpedig azért, mert keveset lehetett róluk írni. Ilyen volt például a hűbéri rendszerrel kapcsolatos téma, de végül is mindegyik megoldható volt – értékelt végül Bence.

Mint mondta, a történelemre nem túl sokat tanult, de azért átnézte. Számára nehézséget okozott a digitális tanulás időszaka. A tanáruk tartott online történelemórákat, hetente kettőt-hármat, de ez nem ért fel a jelenléti oktatással. Az online órákon sokkal kevesebb tananyagot tudtak átvenni, mint a hagyományos órákon.

A hűbériséggel, a dualizmussal kapcsolatos feladatok voltak nehezek – Szabó Dávid

– Hátrányból indultunk – fogalmazott Bence, majd elárulta, hogy még angolból és fizikából fog érettségizni. A következő tanévet pedig már a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki szakán szeretné kezdeni.

Összetett feladatok

Bodnár Liliána elégedetten jött ki gimnázium ajtaján. Úgy fogalmazott, a jelenlegi helyzethez képest jól sikerült. Voltak persze nehezebb kérdések is, de azért aki készült rá, meg tudta oldani.

– Rengeteg online anyag volt a segítségünkre. Nekem a demokráciával kapcsolatos kérdések tűntek nehezebbnek, de az is csak azért, mert nem egyértelműen fogalmazták meg azokat. Voltak öszszetett feladatok is, például az etnikai kérdések a vaktérképpel, de ezt is meg lehetett oldani. Ehhez az írásbelihez kellett tárgyi tudás, logika, és a szemelvények helyes értelmezése.

Liliána szerint fontos a történelem, hiszen akkor értjük meg a ma végbemenő folyamatokat, ha tudjuk, hogy évszázadokkal ezelőtt mi történt.

Ő egyébként a Debreceni Egyetemre készül, néderlandisztika szakra, tolmács-fordító szeretne lenni.

(A borítóképen: Szőke Bence szerint megoldhatók voltak a feladatok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában