megnőtt kontaktok

2021.05.16. 07:00

Nem tudni, hogy hat az iskolanyitás

A virológus hangsúlyozta, az iskolában könnyen terjed a vírus, hiszen zárt térben sokan vannak együtt.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Május 10-én a felső tagozatosok és a középiskolások is visszatértek az iskolába. A koronavírus terjedése szempontjából milyen veszélyeket rejt magában, hogy a gyerekek és fiatalok körében megnőtt a kontaktok száma? – kérdeztük Boldogkői Zsolt molekuláris biológust, virológust, egyetemi tanárt.

A szakember elöljáróban rámutatott: igazából még azt sem tudni, hogy az előző, az áprilisi óvoda- és iskolanyitás hogyan hatott a járványgörbére, hiszen fokozatosan csökken a fertőzöttek száma. Ha most emelkedést tapasztalnánk, akkor tudnánk, hogy az a nyitás következménye. Azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ha nem lett volna nyitás, jobban csökkenne-e a fertőzöttek száma, vagy sem.

Kisebb csúcs

– Korábban óvtam az iskolanyitástól a döntéshozókat, hiszen ennek megvan a veszélye. Azonban azt is tudni kell, hogy az időjárás kedvezően hat a járvány alakulására. Bár a koronavírus nem mutat olyan mértékű szezonalitást, mint az influenzavírus, az UV-sugárzás, a meleg idő nem kedvez a terjedésének. Lefelé viszi a járványgörbét az oltások előrehaladása és a fertőzöttség által kialakult immunitás is. Tehát mindezt összevetve nem lehet pontosan megjósolni, hogy az iskolanyitás hogyan hat majd a járvány alakulására. Az azonban biztos, hogy matematikai, járványlogikai szempontból, ha a gyerekek és fiatalok újra járnak iskolába, nyilván nagyobb a fertőzésveszély, mint amikor zárva vannak az intézmények. Előfordulhat, hogy a közeljövőben csökken a járványgörbe lefelé haladó trendje, és okozhat még egy kisebb csúcsot az áprilisi iskolanyitás, de még a terasznyitás hatásai is csak a következő napokban mutatkozhatnak majd meg. Jelenleg a fertőzöttek száma és a szennyvizekben a vírus örökítőanyagának koncentrációja is csökken, tehát egyelőre nincs jele egyfajta trendváltozásnak. Mindebből látszik, hogy komplex problémáról van szó – fogalmazott a Boldogkői Zsolt.

Egy újabb lépés

Jelezte: kedvezően hat majd az iskolai járványhelyzetre a 16–18 évesek oltása. Viszonylag nagy létszámú fiatalról van szó, a kérdés csak az, hogy ők, valamint a szüleik szeretnék-e, hogy megkapják a védőoltást. Ha nagy számú fiatalt sikerülne beoltani, az kedvező lenne, mert még egy jelentős lépést tennénk a nyájimmunitás elérése felé.

Sajnos még mindig nagyon sokan oltásellenesek

Boldogkői Zsolt

– Sajnos még mindig nagyon sok oltásellenes ember van. Korábban is említettem, hogy az oltási hajlandóság növekedni fog, hiszen az emberek egy csoportja kivárt. Amikor látták, hogy semmi bajuk nem lett azoknak, akik megkapták a vakcinát, akkor ők is rászánták magukat. Azonban az oltásellenes kemény mag semmiképpen nem akarja ezt megtenni – hívta fel a figyelmet a virológus.

Visszatérve az iskolára, elmondta: amikor csak az eredeti, kínai vírus volt jelen hazánkban, a gyerekek és a fiatalok ritka kivételektől eltekintve nem voltak veszélyeztetettek. Azonban a jelenlegi brit variáns esetében megemelkedett az ő kockázati szintjük is. A másik probléma, hogy a gyerekek az iskolából továbbviszik a fertőzést a családba, a barátokhoz, a szomszédba, a tömegközlekedésbe. Az iskolában pedig még azok a tanárok is veszélyben vannak, akik eddig nem oltatták be magukat.

Kell a második

Felvetettük, a fiatalok közül sokan csak az első oltást veszik fel, mert a céljuk a védettségi igazolvány megszerzése, ami nem sokkal az első oltás után meg is érkezik. Az igazolvánnyal ugyanis szabad a bejárás a vendéglátóhelyekre, különböző rendezvényekre.

Boldogkői Zsolt ezzel kapcsolatban jelezte, a koronavírus elleni vakcinák első dózisa is komoly védettséget ad, főleg az mRNS típusú és a vektorvakcinák esetében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kialakul a vakcinára jellemző maximális védettség. Nem véletlen, hogy a legtöbb oltóanyagból két dózis kell. Sőt az is lehet, hogy a különböző variánsok miatt harmadik oltás is szükséges lesz.

– A kínai vakcinával kapcsolatban már felmerült a harmadik dózis. A gyártó egyébként így is tervezte, de aztán valami miatt meggondolta magát. Most azonban elképzelhető, hogy a harmadik oltást is be kell adni az embereknek. A BioNTech vezetője is pedzegette a harmadik adag szükségességét a Pfizer-vakcinából, melynek oka az variánsok elleni immunitás kialakítása. Azonban emlékeztető oltás is elképzelhető, mert ma még nem tudjuk, meddig tart a védettség – jelezte a szakember.

Kitért arra is, hogy a középiskolás korosztály nemcsak az iskolában, de a zárt helyen tartott bulikban is könnyen fertőződhet.

– A különböző korosztályok eltérő kontaktszámmal rendelkeznek. Az oltást az idősek otthonában kezdtük, ami humanitárius okokból nagyon helyes, a fejlett világban mindenütt ezt a stratégiát alkalmazták, viszont járványlogikai szempontból a fiatalokkal kellett volna kezdeni, mert ők azok, akik leginkább hozzák-viszik a vírust. Az is kérdés, hogy a fiatalok mennyire tudják terjeszteni a fertőzést. Tapasztaltuk, hogy nemcsak a súlyos tünetekkel rendelkező betegek tudják továbbadni, hanem azok is, akik nem betegszenek meg. A bulik esetében pedig azt is figyelembe kell venni, hogy a vírus leginkább zárt térben terjed – tette hozzá Boldogkői Zsolt.

(A borítóképen: A sok gyermek zárt térben nehezen tartja a távolságot, így van esély, hogy elkapják egymástól a fertőzést)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában