elhanyagolt állapot

2021.05.26. 11:30

Miskolc vesztésre áll a gyom és a gaz elleni háborúban

Ez a fűnyírási tempó biztosan nem lesz elegendő, hogy ne nőjön égig a fű és a gyomnövény a miskolci parkokban.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

Május elején a miskolci önkormányzat a következő tájékoztatást adta a város területén történő fűnyírásról, amely – nagyon sok városban élő szerint – már akkor is kissé késve kezdődött el: „a zöldterület-fenntartással és -gondozással kapcsolatos munkákat összesen nyolcvanan végzik, 30 fűkaszával, 14 fűnyíró traktorral és 34 fűgyűjtős fűnyíróval. A fűnyírási szezonban, amely április és november között van, a város területén időjárástól függően folyamatosan kaszálnak.”

Sok helyen már égig ér

Az azóta eltelt több mint három hét alatt bizony nem túl sokat haladt előre a fűvel és vele együtt a gyomnövényekkel, gazzal folytatott harc. Egyértelműen a város áll vesztésre: a nem túl nagy ütemű munka, a bőséges csapadék a növényeknek kedvezett, és nem túlzás „égig érő fűről beszélni...”

Különböző fórumokon naponta téma a város elgyomosodása. Egy Szentpéteri kapui olvasónk például így fogalmazott: „Katowice városrész. Mindenhol rendezetlenség: térdig érő fű a lakótelepen...” Panasza túlnő a levágatlan füvön, hiszen így folytatja: „Télen letört gallyak, tavaly ősszel lehullott falevelek, törött padok, használhatatlan játszótér, illegálisan lerakott szemét. Siralmas állapot, melyet a környéken élők nap mint nap tapasztalhatnak. Meddig kell ilyen környezetben élnünk, mikor tesz valamit az önkormányzat ezen állapot felszámolása ügyében?” Az önkormányzat számára mi magunk is több alkalommal feltettük ezeket a kérdéseket – legaktuálisabban a levágatlan fű problémáját –, de egyetlen alkalommal sem kaptunk választ rá.

Ígérték, jobb lesz

Úgy volt, hogy a város ünnepére, május 11-re legalább a belváros megszabadul a magasra nőtt fűtől, hogy méltóképpen lehessen köszönteni Miskolc város napját. Ez a művelet is csak meglehetősen hiányosan sikerült és ma már ott tartunk, hogy az akkor levágott fű majdnem olyan magas, mint előtte.

Sokat mondó Varga Andrea alpolgármester, diósgyőri képviselő bejegyzése a legnagyobb közösségi portálon. A nagyon megnőtt fűről és gazról beszélt és megjegyezte: „A Városgazda Kft. kaszálási tervében ez a körzet két hét múlva kerül sorra, éppen ezért úgy döntöttem, hogy magam intézkedem a választókerületi közterületek lekaszálásáról.” Varga Andrea saját képviselői alapjából finanszírozza az egy vállalkozó által, de „a Városgazda Kft. engedélyével és szakmai irányítása mellett” elvégzendő fűnyírást.

Káros a kisállatoknak

Fontos megjegyezni, hogy a fűnyírás nem egyszerűen esztétikai beavatkozás – bár az is nagyon fontos szempont, hogy a városban élők, illetve az odalátogató idegenek ne az „égig érő fű városaként” tartsák számon Miskolcot.

A fű közt ugyanis megteremnek azok a gyomnövények, amelyek virágzásukkor, azaz most, rengeteg káros pollent állítanak elő, nagyon nehéz napokat okozva a pollenallergiások számára.

Miskolc városának – hivatalból eljáró hatóságként – már saját magát is meg kellene büntetni a gondozatlan, kaszálatlan zöldterületek miatt.

Mindezeken túl gondolni kell a kutyákra és más kisállatokra is, akik nagyon megszenvedik a helyzetet. Ráadásul elkezdett érni a toklász, amely az egyik legveszélyesebb a kisállatok számára, hiszen bejutva a bőr alá vagy a fülbe, orrba hatalmas kínokat okoznak számukra.

(A borítóképen: Kinek van kedve leülni erre a padra?)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában