Változás előtt

2021.05.20. 07:00

Miskolc teljes óvodai rendszerét készülnek átszervezni

Forrásmegtakarítást és magasabb színvonalú munkát remélnek az összevonástól.

Hegyi Erika

20210419 Budapest A Kiskakas Óvoda újra fogad gyerekeket fotó: Keresztesi Balázs (KB) Metropol

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: Keresztesi Balázs

Miskolc teljes óvodai rendszerét készül átszervezni a fenntartó önkormányzat. Eddig annyit tudni a tervekről, hogy a központi óvoda a diósgyőri Batsányi János Óvoda lesz. Ez az intézmény fogja majd össze a 32, önkormányzati fenntartású óvoda munkáját.

Már az idén

A gyakorlatban annyi változik, hogy egy intézményvezető gyakorolja majd a munkáltatói jogokat (a Batsányi János Óvoda jelenlegi vezetője), mellette egy háromtagú, szakmai igazgatóból álló menedzsment osztja el a feladatokat a tagintézmények között. A párhuzamosságok megszüntetésétől forrásmegtakarítást várnak, amit a szakmai munka fejlesztésére fordítanának. Az átalakításról végleges döntés várhatóan a májusi 27-ei online konzultáción születhet. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor akár már idén létrejöhet a MIÓVI, azaz a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény.

Szerettük volna megtudni a miskolci önkormányzattól, hogy miért kell az óvodai rendszert átalakítani, miért a Batsányi János Óvoda lesz a központi óvoda, az átalakítás miként erősíti a szakmai munkát, miért lesz így könnyebb pályázni a forrásokra, miért lesz gazdaságosabb ez a rendszer, és hogy milyen párhuzamosságokat kell megszüntetni. Választ azonban nem kaptunk.

Változások

Makár Barnabásné, a Pedagógusok Szakszervezete Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvodai Tagozatának elnöke elmondta, velük és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselőivel is egyeztetett az önkormányzat, és mindkét érdekvédelmi szervezet támogatta az átszervezést.

– Úgy ítéltük meg, hogy az integrált óvodai intézmény igazságosabb rendszer lesz, mint a jelenlegi. Most ugyanis van 9 anyaóvoda, és mindegyiknek 3-4 tagóvodája. Hozzám az elmúlt években a legtöbb panasz azzal kapcsolatban érkezett, hogy az anyaóvoda úgymond elnyomja a tagintézményeket. A központi intézményben több mindenre van pénz, és az óvodavezető munkáját helyettesek és óvodatitkár is segíti. A tagóvodában a tag­óvoda-vezetőnek csoportja van, de ezenkívül nagyon sok más munkát is el kell végeznie. Csak néhány példa: hívni a vízvezeték-szerelőt, fogadni az ÁNTSZ-t, elkészíteni a fenntartó által kért statisztikákat és még sorolhatnám. A tervek szerint mindezeket a feladatokat a jövőben a három főből álló vezetés fogja átvállalni – sorolta az érdekvédő.

Egyenrangúak lesznek

Hozzátette: a mostani rendszer igazságtalansága az is, hogy a vezető kapja a gyermeklétszám függvényében a vezetői pótlékot, holott egyáltalán nem biztos, hogy az anyaóvodában a legmagasabb a gyermeklétszám.

– A jelenlegi rendszert még 2004-ben hozta létre az akkori városvezetés, akkor tiltakoztam is ellene. Az átszervezés után tulajdonképpen egyenrangú lesz mind a 31 tagóvoda. Az integrált intézmény gazdaságosabban tud működni, hiszen kevesebb vezetői pótlékot kell a városnak kifizetnie. Ez minden bizonnyal érdeksérelmet jelent a jelenlegi óvodavezetőknek. Különböző pályázatokat könnyebben lehet elnyerni, mivel több pályázat feltétele a megfelelő gyermeklétszám. Miskolc 32 óvodájába 3600 gyermek jár, és több mint 600 dolgozója van. A szakmai munkára is nagyobb hangsúlyt tudnak fektetni a pedagógusok, ha valóban a menedzsment vállalja majd át az óvoda működtetésével járó feladatokat. Végül azt is meg kell jegyezni, hogy a pedagógushiányon is segít az integrálás, mivel több pedagógus dolgozhat majd csoportban – tette hozzá Makár Barnabásné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában