37-es főút

2021.05.27. 09:00

Már épül a tarcali körforgó

A közlekedés biztonsága szempontjából fontos beruházás Tokaj-Hegyalján.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Fotó: (C) Orosz Peter Photographer

Négysávosítják a 37-es főutat Gesztely és Szerencs között. Az útépítés négy körforgalom építését is tartalmazza, de ezek mellett a projekt része még egy körforgalom, amely azonban térben nem kapcsolódik az érintett szakaszhoz. Ez a 37-es és 38-as főutak kereszteződése, a tarcali csomópont, melynek kivitelezési munkálatai az elmúlt napokban már elkezdődtek, az arra közlekedők váltott, lámpás irányítású forgalomkorlátozással találkozhatnak.

A négyágú körforgalom kivezető ágai Szerencs, Tarcal, Sátoraljaújhely és a Sárga Borház irányába lesznek. A 37-es főút teljes pályaszerkezetét cserélik a körforgalomtól Szerencs irányába 230, Sátoraljaújhely irányába 160 méter hosszan, míg a 38-as főútét ugyanígy Tarcal irányába 115 méter, a Sárga Borházhoz vezető út pályaszerkezetét pedig 80 méter hosszan.

Egysávos kialakítású

A 37-es főút mentén megújul a tengelysúlymérő állomás, új építésű vegyes rendeltetésű, aszfaltburkolatú út épül 1035 méter hosszan. Ez a kerékpáros- és a mezőgazdasági forgalmat fogja lehetővé tenni a 3614-as és a 38-as főút között. Az épülő körforgalom egysávos kialakítású lesz.

Szerdán délután a helyszínen tájékoztatott a kivitelezésről Bogdán Béla, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Egri Projektirodájának vezetője és Koncz Zsófia a térség országgyűlési képviselője. Mint elhangzott, az elmúlt években megnövekedett a 37- es és 38-as főutak forgalma, melynek hatására a csomópontban emelkedett a baleseti kockázat valószínűsége. A most megépülő körforgalommal biztonságosabbá válik a közlekedés, jelentősen csökken a balesetveszélyes helyzetek kialakulásnak veszélye.

A 37-es főút déli oldalán megtörtént a fél útpálya aszfalt burkolatának eltávolítása és a bazaltbeton burkolatának bontása, valamint a 38-as főút keleti oldalán elvégezték az aszfaltburkolat marását. A kivitelező jelenleg a hírközlő optikai kábel kiváltását, védelembe helyezését, a jobb oldalon kialakítandó vegyes forgalmú út alatt pedig a humusz leszedését és töltésépítési munkákat végez. A körforgalom mentén „okos” közvilágítás épül, amely mozgásérzékelővel lesz ellátva, így az csak az arra haladó jármű érzékelése esetén vált teljes üzemmódra, biztosítva az energiatakarékos működést.

Bogdán Béla elmondta, idén őszre, a szüreti időszakra elkészül a körforgalmi csomópont, a kivitelezés összköltsége nettó 742 millió forint. Az ilyen, teljes útburkolatcserével járó munkák nehézségét a forgalom terelése, korlátozása adja, hogy a főutak forgalmát biztosítsák a kivitelezés alatt is.

Koncz Zsófia arról beszélt, jó érzés látni, hogy a korábbi álom valósággá válik. Nagy öröm, hogy kerékpárút-átvezetés is lesz, és itt valósul meg az első okos közvilágítás közúton. Hozzátette: a közlekedésbiztonság javulása mellett az itt élők munkáját, mindennapjait is segíti majd a körforgalom, amely a Gesztely és Szerencs közötti útszakasz négysávosításával együtt a térség legnagyobb beruházása is egyben.

(A borítóképen: Koncz Zsófia és Bogdán Béla az építkezés helyszínén)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/indulhat-a-37-es-fout-negysavositasa-5389000/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/irtjak-a-novenyzetet-a-37-es-fout-menten-5363044/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában