Covid–19

2021.05.08. 19:30

Közeledik az indiai mutáns

Van ok a félelemre az indiai mutáns miatt, jelezte a szakember.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egyre közelebb ér Magyarországhoz a koronavírus indiai mutánsa, amit szupermutánsnak is neveznek, mivel rendkívül nagy a fertőzőképessége.

„Van ok a félelemre”, fogalmazott a napokban a Kossuth rádió reggeli műsorában dr. Kacskovics Imre immunológus professzor, az ELTE Természettudományi Karának dékánja. Kifejtette, az indiai mutáns azért rendkívül fertőző, mert két olyan mutáció jelent meg ebben a törzsben, amelyek egyenként is súlyosabb fertőzöttséget és betegséget okoznak, mint az eredeti vírus.

– Ennek az az oka, hogy úgy tűnik, az indiai mutáns egyrészt hatékonyabban kapcsolódik a sejtfelszíni receptorhoz, másfelől pedig a kapcsolódást követően a tüske lelöki az egyik részét annak érdekében, hogy hatékonyan jusson be a sejt belsejébe. Az is bebizonyosodott, hogy egyes antitestek, melyeket korábban kifejlesztettek, nem hatékonyak ez ellen a mutáns ellen. Ezért nagyon fontos továbbra is a távolságtartás és a maszkviselés, annak ellenére, hogy Magyarországon szerencsére már magas az átoltottság. Angliában is felbukkant az indiai vírusvariáns, ott pedig sok magyar dolgozik, így nagy az esélye, hogy a veszélyes mutáns hazánkba is bejut. Emiatt mindenki, aki eddig még nem vette föl az oltást, minél hamarabb tegye meg. Ez csökkentené a behurcolás és az elterjedés mértékét – figyelmeztetett a professzor.

Nyilatkozata után nem sokkal Ausztriában szintén megjelent az indiai vírusvariáns, sőt az egyik határ menti, osztrák településen is.

Véletlenek sorozata

Kifejtette, a mutánsok kialakulása tulajdonképpen véletlen lépéssorozatok következménye. Nem arról van szó, hogy a vírus okos, hanem arról, hogy nagyon gyorsan osztódik, és ez lehetőséget ad arra, hogy újabb és újabb változatok jelenjenek meg.

A szakértők már publikálták vagy hamarosan publikálni fogják, hogy a védőoltások nem nyújtanak 100 százalékos védelmet a mutánsok ellen.

– A 100 százalékos védelem nem feltétlenül szükséges. Aki felvette a vakcinát és megfertőződik, nagy valószínűséggel nem lesz olyan súlyos az állapota, hogy kórházba kerüljön, esetleg lélegeztetőgépre. Az immunológiában ezt úgy hívjuk, hogy keresztimmunitás, azaz a beoltottaknak a mutánsok ellen is van valamilyen immunválaszuk. A örökítőanyag-alapú oltások esetében rövid idő alatt új verziót lehet előállítani új mutánsok megjelenése után. Ezek a Pfizer-, a Szputnyik V, az AstraZeneca- és a Moderna-vakcinák. A vakcinagyártók feladata, hogy kövessék az új mutáns törzsek felbukkanását, és ennek megfelelően új oltóanyagokat állítsanak elő. Ugyanez történik az influenzavírus esetében is, hiszen megtanultuk, hogy minden évben egy kicsit más vírustörzs jöhet, ami ellen érdemes az időseknek és a legyengült immunrendszerű embereknek védőoltással védekezni. Azonban a korábbi immunválasz is védi az új törzsek ellen a beoltottakat. Így tehát egyre kisebb az esély, hogy a mostanihoz hasonló világjárvány alakuljon ki – jelezte a szakember.

(A borítókép illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában