Környezettudatos életmód

2021.05.02. 11:30

Környezetbarátok figyelem, újrahasználati központ nyílik Szerencsen

Miskolc után a zempléni régióban élők is hamarosan igénybe vehetik a környezettudatos hulladékkezelési alternatívát: Újrahasználati Központ nyílik Szerencsen is.

Bukovenszki-Nagy Eszter

20200210, Budapest, Az FKF Nonprofit Zrt. szemléletformáló és újrahasználati központja. Két lomtalanítás között megunt, útban lévő tárgyakat lehet leadni, melyek közül a még használható eszközöket félreteszik, és raktározási díj ellenében az érdeklődő elhozhatja. Fotó: Keller Mátyás (KM) Ripost

Forrás: MW

Fotó: Keller Mátyás

A környezettudatos élet, a környezetvédelem alapvető része, hogy kevesebb hulladékot termeljünk – ennek az egyik legegyszerűbb módja az újrahasználat. Ne dobjunk ki valamit, ami még működik, csak azért, mert nem tetszik vagy meguntuk. Másnak lehet, hogy épp arra van szüksége, és ahelyett, hogy újat vásárolna, körforgásban tartja a már legyártott, használható tárgyat. Itt jönnek képbe közvetítőként az újrahasználati központok.

A Zempléni Újrahasználati Központ fő célja az, hogy a még használható, jó állapotú, sérülésmentes és eredeti funkciójukat maradéktalanul betöltő tárgyak ne a hulladéklerakóba, hanem környezettudatos otthonokba kerüljenek.

Nyakunkon maradt holmik

Sokaknak okoz problémát, hogy mi legyen a sorsa egy lakatlanná váló, örökölt lakásban maradt tárgyaknak, vagy azoknak a bútoroknak, amelyek egy felújítás után feleslegessé válnak. A legtöbbünknek nincs ideje azzal foglalkozni, hogy egyesével lefotózza a nyakán maradt holmikat és leírással együtt eladásra kínálja a különböző apróhirdetési felületeken. Egyszerűbbnek tűnik ismerősöknek elajándékozni vagy elhurcolni egy hulladéklerakóba.

Szemétté válás helyett azonban az örömszerzés is lehet a jövője egy-egy bútornak, sporteszköznek, könyvnek vagy konyhai eszköznek, ha nem szemétként kezeljük azokat. Ezért is jöttek létre ezek az újrahasználati pontok, ahol a megunt tárgyak másoknak kincset érhetnek és úgy cserélődhetnek, hogy mindenki jól járjon.

Noha a központ csak szeptemberben nyitja meg kapuit a Zempléni ZHK Nonprofit Kft. szerencsi telephelyén, a tárgyak térítésmentes leadására már 2021. május 4-től lehetősége van az encsi, sátoraljaújhelyi, szerencsi és tiszaújvárosi környezetbarátoknak. A leadó pontként is üzemelő hulladékudvarok elérhetősége és nyitva tartása ezen a weboldalon érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában