Érettségi 2021

2021.05.03. 07:00

Kezdődik az érettségi, hétfőn magyarból írnak

Hétfőn újra benépesülnek a középiskolák, de egyelőre csak a vizsgázó diákokkal.

Hegyi Erika

Fotó: Vajda János

Hétfőn magyar nyelv és irodalommal kezdődnek el országszerte az érettségi vizsgák. A kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbelik lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára még az elmúlt héten. A következő napokban országszerte 1 ezer 159 helyszínen 111 ezer 750 diák érettségizik majd. A megyei adatokat az Oktatási Hivataltól tudtuk meg. Tájékoztatásuk szerint megyénkben 6 ezer 574 diák jelentkezett érettségire, melyet 76 intézményben 215 vizsgabizottság előtt tesznek le. Megyénkben 3 ezer 356 emelt szintű vizsgát szerveznek, a legtöbben, 956-an, angol nyelvből tesznek emelt szintű vizsgát. Az Oktatási Hivatal közzétette azt is, hogy egy vizsgateremben legfeljebb tíz érettségiző tartózkodhat a másfél méteres távolság betartásával. Számukra kézfertőtlenítőt is biztosítani kell. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata, kesztyűt és maszkot is központilag biztosítanak nekik.

Az idén május 3-a és 25-e között tartják az írásbeli vizsgákat, amelyek ezen a héten délelőtt 9 órakor kezdődnek. Hétfőn magyar nyelv és irodalomból adnak számot tudásukról a diákok. Kedden a matematika következik, majd a történelem, az angol nyelv, és német nyelvi érettségi zárja a hetet. Szóbeli vizsgát csak azon tantárgyakból szerveznek, melyeknek csak szóbeli és gyakorlati része van. Testnevelésből például a szóbeli és – bizonyos feladatok mellőzésével – a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni.

Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 3-a és 10-e között, a középszintűeket június 14-e és 25-e között tartják. Az írásbeli vizsgák alól jogszabályok alapján felmentett tanulók szintén szóbeli vizsgát tesznek, ahogy azok is, akik a középszintű érettségi vizsgán 12 százalék feletti, de 25 százalék alatti eredményt érnek el. Számukra ez javítási lehetőséget jelent.

Volt segítség

Az idei érettségiző évfolyamoknak nem volt könnyű dolga, hiszen az elmúlt tanévben 3 hónapot töltöttek digitális tanrendben, a mostaniban pedig alig 3 hónapig élvezhették a jelenléti oktatás előnyeit.

A vizsgára készülők elmondták, sok segítséget kaptak a tanáraiktól, megoldották az elmúlt évek érettségi feladatlapjait, és az interneten fellelhető tananyagok is hasznosak voltak.

A gimnáziumok diákjai kis csoportokban vehettek részt konzultáción iskolájukban, a minél sikeresebb érettségi érdekében. A járvány miatt tavaly is hasonló körülmények között vizsgáztak a diákok, akik körülbelül ugyanolyan eredményt értek el, mint a 2019-ben érettségizők.

A középiskolákban és az általános iskolák felső tagozatain május 10-én kezdődik a tantermi oktatás. Maruzsa Zoltán államtitkár azt is elmondta, hogy elvégezték a köznevelésben dolgozók oltását, országosan több mint 200 ezren igényeltek vakcinát, de aki most szeretné beoltatni magát, azonnal regisztrálhat, és foglalhat időpontot.

(A borítóképen: Képletesen már búcsút vettek a mától már érettségiző diákoktól)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában