Diákmeló

2021.05.29. 07:00

Kapósak lettek újra a nyári diákmunkások

A miskolci és a mezőkövesdi strandok is fiatalokkal oldanák meg a nyári szezont.

Hegyi Erika

Fotó: Shutterstock

Sok évvel ezelőtt a diákok csak a nyári szünetben álltak munkába, ma azonban már teljesen természetes, hogy a fiatalok a tanév ideje alatt is dolgoznak. Ezzel egészítik ki a zsebpénzüket vagy segítik a család megélhetését. A diákmunkák szezonja azonban mégis csak a nyári vakáció, hiszen ilyenkor azok is szívesen munkába állnak, akik tanév közben minden idejüket a tanulásnak szentelték.

Van választék

Körülnéztünk az egyik állásportálon, majd egy diákszövetkezet oldalán, hogy megtudjuk, milyen kínálat várja idén nyáron a diákokat. Kiderült, kínálat van bőven, változatos területekre keresnek a cégek és intézmények fiatalokat. A bérek is igen változóak.

A legjobban az a diák jár, aki PCR-tesztelőnek szegődik el Miskolcon, mert ezért a munkáért 1800 forintos órabért kínálnak. Az árufeltöltéssel 1149–1726 forintot lehet keresni óránként, szintén a megyeszékhelyen, Tiszaújvárosban pedig adminisztrációs munkával 1530 forintot. Ezenkívül választhatnak a diákok recepciós munkát, dolgozhatnak moziban, miskolci, nagy gyárakban, de lehetnek pénztárosok is. Találtunk érdekes álláshirdetést is: „miskolci strandokon menő munka”. Az úszómestertől a takarítóig, összesen 14 munkakörbe toboroznak diákokat nem túl sok pénzért, 1000–1259 forintért óránként. A mezőkövesdi strandra szintén diákokat keresnek nyári munkára. A fiatalok 8 munkakör közül választhatnak. A juttatás itt sem túl magas, 850–1070 forint óránként.

A miskolci Vári Gréta Anna tavaly szerzett diplomát az egyik fővárosi egyetemen. Lapunknak elmesélte, hogy amint lehetett, tehát 16 éves korától, minden nyáron vállalt diákmunkát. Gimnazistaként az egyik rokona munkahelyén volt erre lehetőség.

– Ez egy hivatal volt, rettenetesen unalmas munkával, néha iratot kellett rendezni. Azonban jól fizettek, így elvállaltam. A pénz jól jött a nyaralásra. Másodéves egyetemista voltam, amikor ismét munkába álltam, akkor már gyakornokként. Úgy gondoltam, hogy szükségem lesz a valódi munkahely nyújtotta tapasztalatokra. Egy munkaerő-közvetítő cégnél dolgoztam, nem túl sok pénzért, de ahogy reméltem, sok mindent tanultam itt, amit az egyetemen nem lehet. És ami nem mellékes, hogy az ott kialakított kapcsolataim révén jutottam később munkához – tette hozzá Gréta.

Kihívások

A világjárvány a diákokat, gyakornoki helyüket kereső egyetemistákat és a frissen végzett pályakezdőket is jelentős kihívások elé állította. A tavaly márciusban kialakult bizonytalanság, a hirtelen lezárások, bevételkiesések következtében a szezonális gyakornoki, kifejezetten idényhez igazodó diákmunkák egy időre veszélybe kerültek. Az egyik állásportál ennek apropóján felmérést készített saját adatbázisa alapján.

Többek között azt is vizsgálta, hogy milyen területekre kerestek leginkább diákmunkásokat rajtuk keresztül. Kiderült, 2020-ban a legtöbb diákmunkát a fizikai, segéd- és betanított munka, szakmunka, adminisztráció kategóriában adták fel. Idén azonban jelentősen változott a sorrend: az adminisztráció vette át a vezetést, miközben a fizikai munka visszaszorult a dobogó második fokára. A diákok körében a legnépszerűbb munkák 2020-ban a marketing, a média és a PR voltak, 2021. első negyedévében viszont a szakmunka tört az élre.

Az egyik országos diákszövetkezet tapasztalata szerint tavaly tavasszal a leépítés áldozatai között jellemzően az elsők között szerepeltek a diákok, viszont az elmúlt fél év azt mutatja, hogy az átalakult gazdasági helyzetben éppen ők azok, akikre nagymértékben építenek a cégek.

Már ősztől megfigyelhető volt az a tendencia, hogy a diákok az otthoni tanulásának köszönhetően rugalmasabban, több kapacitással tudtak munkát vállalni, a cégek pedig számukra is lehetővé tették az otthoni munkavégzést. Ez a rugalmasság tehát mindkét fél részéről előnyöket hozott, hiszen így azok a diákok is dolgozhattak, akik tavasszal például a hazaköltözés miatt kerültek kényszerpihenőre.

Ezért éri meg

Ha a munkaadó diákszövetkezeti foglalkoztatásban alkalmaz fiatalokat, akár nyári munkára, akár gyakornokként, akkor a diák bruttó bérét kevesebb közteher terheli, mint ha a cég a saját állományába venné őt. Az iskolaszövetkezetnek nem kell fizetnie a munkáltatói szociális, szakképzési és rehabilitációs hozzájárulást, amit munkaviszonyban igen, a diák bruttó bérét pedig csak az szja terheli, nyugdíjjárulék nem. Ez azt jelenti, hogy azonos nettó fizetés esetén a munkáltatónak több mint 30 százalékkal többe kerül egy gyakornok, ha saját állományába veszi, mint ha iskolaszövetkezeten keresztül alkalmazná.

(A borítóképen: A vendéglátóipar is számít a diákmunkaerőre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában