Miskolc

2021.05.26. 14:00

Június végéig érvényesek a tavalyi parkolóbérletek

Jóval kevesebb autó parkolt kedden reggel a belvárosban, mint azt az utóbbi hónapokban megszokhattuk.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

A kormány döntésének megfelelően keddtől ismét fizetni kell a parkolásért országosan, így Miskolcon is. A kormányzati bejelentést követően döntést hozott a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. a parkolóbérletet árusító pénztárak meghosszabbított nyitvatartásáról a várható megnövekedett ügyfélforgalom egyenletesebb eloszlása és a nagyobb sorok kialakulásának megelőzése érdekében.

Reggel nyolc órától este nyolcig állnak a miskolciak rendelkezésére, valamint hosszabb ideig lesznek érvényesek a 2020-ban megváltott városi parkolóbérletek is. A tavaly váltott kombinált éves, zónás éves, lakossági éves és intézményi éves parkolóbérletek június 30-ig érvényesek. A többi bérlettípusra türelmi idő vonatkozik, amely június 5-én 24 óráig tart. Aki azonban nem rendelkezik bérlettel, annak véget ért az ingyenes időszak.

Inkább sétál

A belvárosban dolgozik, ezért nagyon jól jött számára az ingyenes parkolás lehetősége – mondta Szilvia. Hozzátette: egyébként többféle módja van a munkába járásnak az ő esetében. Nem túl messze lakik a munkahelyétől, úgyhogy ha jó idő van, sokszor gyalog teszi meg az utat.

 

Tömegközlekedéssel ritkán jár, a járvány miatt szinte egyáltalán nem is szállt buszra vagy villamosra. Autóval akkor indul el, ha másfelé is van elintéznivalója, vagy neki kell óvodába és iskolába szállítani a gyerekeket. Nem vásárol éves parkolóbérletet, mert nincs rá szüksége – tudatta. Azokon a napokon is, amikor gépkocsival közlekedik, sokszor hagyja ingyenes zónában az autót, és onnan sétál a munkahelyére. Amíg nem kellett fizetni a parkolásért annyival volt könnyebb a dolga, hogy kevesebbet kellett sétálni, mert közelebb meg tudott állni. De tapasztalta azt, amit sokan mások, hogy az ingyenes parkolásnak köszönhetően annyi autó parkolt a belváros szívében, hogy ott szinte képtelenség volt szabad helyet találni. Most visszatér majd a hosszú sétákhoz – tette hozzá Szilvia.

Magánparkoló, több okból is

Nem túl gyakran járt a belvárosban, az utóbbi időben, volt olyan, hogy hetekig egyáltalán nem volt ott dolga, ezért a parkolás sem okozott gondot – mondta Éva. Ha azonban mégis le kellett tenni az autót, szívesebben választotta a magánparkolót több okból is. Egyrészt azért, mert szellősebben álltak ott a gépkocsik, másrészt azért, mert arra gondolt, hogy ő ezzel is támogatja a vállalkozókat, akik ugyan­olyan nehéz helyzetbe kerültek, mint ő maga a járvány miatti bevételkiesés okán. Mivel ingyenes volt a parkolás az önkormányzat területein, szemmel láthatóan kevesebben álltak a magánparkolókban, ami teljesen nyilvánvaló – emelte ki. Szóval ő fordítva gondolkozott, mint az emberek többsége és nem használta ki a lehetőséget. Ezért az, hogy most ismét fizetni kell, nem jelent semmit – vélekedett Éva.

A céges autóval ott áll meg ahol akar, hiszen a munkahelye fizeti az éves parkolóbérletet, ezért neki nem számított ez az enyhítés, de a felesége nagyon örült az ingyenes parkolásnak – avatott be László. Így gyakrabban járt olyan üzletekbe vásárolni, ahová azért nem szokott, mert máskor fizetni kell a parkolásért. Kozmetikushoz és fodrászhoz is a belvárosba jár, viszont mindig panaszkodott, hogy nehezen talál parkolóhelyet és félti az autót, hogy meghúzzák. Ezentúl biztosan nem lesz annyi kocsi, ha újra fizetni kell – jegyezte meg László.

(A borítóképen: Kedden már dobálni kellett az aprót a parkolóautomatákba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában