beruházás

2021.05.01. 19:00

Jövőre új általános iskolába járhatnak a gyerekek Tolcsván

Átadták a munkaterületet a kivitelezőnek, így elkezdődhet az új tolcsvai általános iskola építése.

Bódisz Attila

Forrás: PH

A felső tagozatos oktatás lehetőségeit biztosító épület tornateremmel együtt épül fel, az eszközbeszerzést is beleszámítva közel 700 millió forintból. A tervek szerint 2022 szeptemberében, de legkésőbb decemberben vehetik birtokba a diákok az új létesítményt.

Rég várt beruházás

– A beruházás elindítása egy hosszú előkészítő munka eredménye – közölte a munkaterület-átadó eseményen dr. Hörcsik Richárd ország­gyűlési képviselő. Kiemelte: 2014 óta keresik a lehetőséget a település polgármesterével arra, hogy előteremtsék az anyagi forrásokat az új iskolaépület felépítésére. Megemlítette: többször kerültek vert helyzetbe, de a kitartásnak és a kemény munkának köszönhetően végre elkezdődhet a rég várt kivitelezés. Hozzátette: Tolcsva központi szerepet tölt be a mikrotérség oktatási életében, ugyanis több településről fogad gyerekeket a helyi általános iskola, ezért is fontos a fejlesztés.

A felső tagozatos diákok oktatása évtizedeken át a Szirmay–Waldbott-kastély épületében zajlott, ám ennek egy részében néhány esztendeje látogatóközpontot alakított ki az önkormányzat, és tervezik a kastély teljes felújítását is. Ez azonban csak akkor történhet meg, ha a diákok új iskolát kapnak. Az új épületben rendelkezésre áll majd minden, ami a mai színvonalas oktatáshoz szükséges, például szaktantermek és tornaterem – közölte Donkó József, a fenntartó Sárospataki Tankerületi Központ igazgatója. Elmondta azt is: az 1500 négyzetméter alapterületű épület­együttest korszerű, csaknem kilencezer négyzetméteres udvar veszi majd körül. A tolcsvai iskolába jelenleg közel 140 tanuló jár, a helybeliek mellett többségében Erdőhorvátiból és Háromhutából fogadnak diákokat. Az igazgató reméli, ha a feltételek a tervezettek szerint javulnak, akkor több tanuló választja majd az intézményt.

– Tolcsván az állam még soha nem épített iskolát, hiszen az oktatás a történelem során eddig mindig olyan épületekben folyt, amelyeket a településen élő nemesek vagy az egyházak építettek, ezért is külön öröm a mostani beruházás – mondta el az Északnak Csoma Ernő polgármester. Hozzáfűzte: egyre több fiatal költözik vissza a településre, főleg olyanok, akik korábban külföldön dolgoztak. Esetükben most következik a családalapítás időszaka, így várhatóan a gyerekek száma is növekedni fog. A polgármester szerint erre utaló jel az is, hogy tavaly már 22 első osztályos diákot írattak be az iskolába, ami a korábbi évekhez képest jó eredmény.

(A borítóképen: Az iskola látványterve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában