Covid-19

2021.05.07. 14:00

Ismét látogathatók az idősotthonok

Védettségi igazolvánnyal felvehetőek új tagok az idősotthonokba, és látogathatóak az ott élők is.

Apagyi Beáta

20210413 Szolnok Rövidesen egy erre a célra kialakított látogatókonténerben találkozhatnak szeretteikkel a Vízpart körúti idősek otthona lakói. Képen: Panyik Csilla vezető ápoló és Sárközi Ildikó titkárnő mutatják a konténert. Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Forrás: MW

Fotó: Mészáros János

Az idősotthonok lakói és családtagjaik türelemmel ugyan, de rendkívül izgatottan várják a látogatási időt érintő változásokat. Ami mostanra kikristályosodott, ugyanis Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára bejelentette, hogy újra látogathatóak az intézmények, mivel a legtöbb otthon esetében magas azok száma, akiket beoltottak koronavírus ellen. Hozzátette: a nyitás annak köszönhető, hogy a kormány időben intézkedett arról, hogy elegendő koronavírus elleni vakcina álljon rendelkezésre, valamint hogy folyamatosan növekszik az oltási hajlandóság az országban.

A látogatás védettségi igazolványhoz van kötve, illetve már nemcsak negatív koronavírusteszttel, hanem védettségi igazolvánnyal is felvehetők új lakók az intézményekbe

Sok idő után újra együtt

Védettségi igazolvány hiányában József még nem tudta meglátogatni édesanyját, aki a megye egyik idősotthonának állandó lakója. – Az öcsém találkozott anyukánkkal először a hosszú bezártság után, mivel ő már megkapta a védettségi igazolványát, illetve telefonon keresztül nekem is sikerült vele beszélnem. Érezhetően nagyon örült a személyes jelenlétnek, a hívásnak is. Arra a kérdésre, hogy hogyan érzi magát, meglehetősen visszafogottan, panaszmentesen csak ennyit mondott: „picit sántítok” – mesélte a kedves történetet József.

– Természetesen a maszk viselését, az egyéb higiéniai előírásokat be kell tartani, de azontúl végre be lehet menni a lakószobába, meg lehet etetni, le lehet vinni sétálni a hozzátartozókat úgy, mint a járványhelyzet előtt. Nincs meghatározott látogatási idő, nem kell előre jelezni az érkezést sem, illetve az ott tartózkodási idő sincs korlátozvasorolta.

Első a biztonság

– Az elmúlt egy évben egyáltalán nem működött a látogatás, illetve átmeneti időszakban csak arra volt lehetőség, hogy az épület földszintjén, egy üvegfalon keresztül láthassuk egymást. Mivel azonban édesanyám hallása és látása is sokat romlott a kor előrehaladtával, ilyen formában sem igazán tudtunk egymással érdemben kommunikálni. Leginkább a beküldött csomagok útján tudtuk vele éreztetni, hogy nagyon sokat gondolunk rá. Ezeket a csomagokat az intézményen belül átpakolták és fertőtlenítették, természetesen romlandó ételt nem tartalmazhatott a pakk. Édesanyám többször volt járványügyi kontaktszemély, egyéb problémái miatt tartózkodott kórházban is, de szerencsére nem esett át a fertőzésen, bár mindvégig nagyon aggódtam emiatt. Az oltást nem fogja megkapni, ugyanis kockázatos lenne az egészségügyi állapotának ismeretében – osztotta meg lapunkkal édesanyja helyzetét József.

Túl a bizonytalanságon

Az újranyitást követően végre Szilvia is tudott találkozni szintén idősotthonban elhelyezett anyukájával. – Amikor megfertőződött a vírussal és egy másik városban lévő kórház Covid-osztályára szállították, alig tudtunk róla valamit, hiába telefonáltunk. Az egy nagyon rossz és bizonytalan időszak volt mindenki számára. Az újranyitás óta végre volt lehetőségünk meglátogatni. Az egész családot várta, de csak én mehettem be a járványügyi szabályoknak megfelelően, védettségi igazolvánnyal. Egy órát tölthettünk egymás társaságában, amire érezhetően mindkettőnknek szükségünk volt – mondta Szilvia.

(A borítóképen: Az érintkezés csak fertőzésmentesen volt lehetséges)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában