Miskolc

2021.05.05. 11:30

Illegálisan foglalkoztat Miskolc alpolgármestere?

Az origo.hu információja szerint feketén is foglalkoztatja munkavállalóit Szopkó Tibor.

20210319 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Velünk a Város sajtótájékoztató. képen: Szopkó Tibor önkormányzati képviselő

Fotó: Kozma István

A megyeszékhely baloldali alpolgármestere, a momentumos Szopkó Tibor karácsonykor és újév napján munkára kötelezte a pizzériájában dolgozó futárokat, emellett pedig elbocsátással, fizetéscsökkentéssel is fenyegette őket – írja az Origo. A portál úgy tudja, hogy a pizzériában dolgozók nem kaptak semmilyen pluszt az ünnepnapokon végzett munkáért, illetve a momentumos politikus több munkavállalója sincs hivatalosan bejelentve.

Az Origo által megszerzett levelezésben 2020 decemberében – közvetlenül karácsony előtt –, Szopkó Tibor a közösségi médiában üzent a miskolci pizzériájában dolgozó futároknak, hogy amennyiben az ünnepek idején, december 24-én, december 26-án, illetve január elsején nem dolgoznak, akkor kirúgja őket. Illetve aki a két és fél napból legalább egy teljes napot nem dolgoz le, annak az augusztusi szintre csökkenti a fizetését, megvonja a címpénzt, és később el is bocsájthatja. A momentumos alpolgármester egyik futáralkalmazottját idézi az Origo, aki a közösségi médiában sérelmezte a politikus-vállalkozó diktátumát. Az alkalmazott állítása szerint az év összes ünnepnapján dolgoztatja őt és a munkatársait Szopkó Tibor, miközben semmilyen pluszjutalékot nem ad ezért. A futár azt állítja: „Sem ő, sem több futártársa nincsen alkalmazottként bejelentve, sem 8 órában, sem részmunkaidősként”. Ő úgy tudja, hogy a futártársai közül – akiknek a száma 8 és 10 között mozog időszaktól függően – mindössze ketten vannak bejelentve. A bejegyzésből azonban nem derül ki, hogy a két futár teljes munkaidőben vagy részmunkaidőben van-e bejelentve.

Szopkó Tibor sem az Origónak, sem az Északnak nem válaszolt a feltett kérdésekre. Egy közleményt adott ki, ebből idézünk: a cikkben hivatkozott társaság családi vállalkozás, amely egy pizzériát üzemeltet Miskolc belvárosában, és amelynek működtetésében 2019 októberéig magam is aktívan vettem részt. Miskolci képviselővé választásomat követően operatív feladataimat folyamatosan átadtam testvéremnek és munkatársaimnak. A hivatkozott 2020. év végi időszakban már nem vettem részt a társaság operatív működtetésében. A rágalmakat és híreszteléseket pedig a leghatározottabban visszautasítom. Ha a jövőben az általam tulajdonolt társaság működését vagy személyemet érintően valótlan tényállítás, híresztelés, sejtetés jelenik meg bármilyen sajtóorgánumban, az igazságszolgáltatáshoz fordulunk.


Kérdéseink Szopkó Tiborhoz

Hány munkavállalót alkalmaz a pizzériájában legálisan, és hányat illegálisan? Ad-e külön juttatást a hétvégén, ünnepnapokon végzett munkáért? Máskor is előfordult már, hogy ünnepnapokon munkára kötelezte alkalmazottait, illetve retorziót helyezett kilátásba a munkát fel nem vevők ellen? Az origo.hu által felderített eset – illegális foglalkoztatás – miatt tervezi-e, hogy lemond önkormányzati képviselői és alpolgármesteri pozíciójáról?

(A borítóképen: Szopkó Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában