Érettségi 2021

2021.05.03. 13:00

Így készültek digitálisan az érettségire

Az idén érettségizők nincsenek könnyű helyzetben, de azért igyekeztek mindent jól megtanulni.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Nem mindennapi tanéven vannak túl a középiskolások, hiszen az elmúlt évben és az ideiben is több hónapot kellett digitális tanrendben tölteniük. Talán a végzősökre várt a legkomolyabb kihívás, ugyanis az érettségire is úgy kellett tanulniuk, hogy november elejétől nem jártak iskolába. Őket kérdeztük arról, hogy a nehézségek ellenére hogyan sikerült felkészülniük az érettségire.

Sokat segít az internet

– Nem volt egyszerű – szögezte le a beszélgetés elején Horváth Alida, a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium diákja. – Mindenkinek hiányzott a jelenléti oktatás, de a tanáraink sokat segítettek, hogy megfelelően fel tudjunk készülni. Elküldték a megtanulandó tananyagot és megoldandó feladatokat, volt, aki videókat küldött, hogy jobban megértsük a tanulnivalót. Ma már sokat segít az internet, több olyan oldalt is találtam, ahol nagyon jó összefoglalók vannak egyes témakörökről. Ezekben a videókban animáció, magyarázat és különböző feladatok segítik a megértést és a tanulást. Természetesen voltak online óráink is, ahol szintén gyakoroltuk a feladatokat – sorolta Alida.

Horváth Alida

Hozzátette: igazából úgy érzi, hogy minden tantárgyból sikerült jól felkészülnie, talán egy kicsit a matek miatt izgul. Szeretne ebből a tárgyból legalább négyest kapni, de nem biztos benne, hogy sikerül. Bár sokat gyakorolt, sok feladatot megoldott, úgyhogy van esély a jó jegyre.

Alida elmesélte azt is, hogy a hétvégén már nem tanult sokat, inkább csak pihent és relaxált, mert nem szerette volna túlizgulni a vizsgát. Annak azonban örül, hogy végül eltörölték a szóbeliket, mert úgy érzi, hogy írásban sokkal jobban tud teljesíteni, mint szóban. Távlati terveiben a Miskolci Egyetem szerepel, méghozzá az informatika szak.

Kis csoportban

Thomka Balázs a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium végzős diákja. Mint fogalmazott, ő nem is az érettségi miatt fél, hanem inkább attól, hogy meglesznek-e az egyetemi felvételhez szükséges pontjai. Neki jól jött volna, ha nem törlik el a szóbelit, mivel történelemből emelt szinten érettségizik, és az emelt szóbeli nagyobb százalékban számít be a végső eredménybe, mint a középszintű.

Thomka Balázs

– A történelem-témaköröket egyébként mind átnéztem, abban reménykedve, hogy mégis lesz szóbeli, de egyébként is szükség van a négyéves anyag ismeretére az írásbelihez. A tanáraink sokat segítettek, a történelemtanárunk például tanórán kívül tartott különórákat, és sok-sok eszszét íratott velünk, amit kijavított és lepontozott. Szóval mindent megtett, hogy sikerüljön az írásbelink – jegyezte meg Balázs.

Tart a matektó

Elárulta, ő is a matektól tart kissé. Szerinte azt nem tudni kell, hanem érteni. Megcsinálta az előző évek érettségi feladatlapjait, és segítségére voltak az internetes videók, amelyek megmutatják, hogyan kell egy-egy feladatot megoldani. Ezenkívül az osztálytársaival létrehoztak egy 4-5 fős kis online csoportot, hogy egymásnak segíthessenek. Balázs az esszéírás tudományába avatta be a többieket, ő pedig matekból próbált meg minél több praktikát ellesni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában